Mercedes’ten bir ilk: Dünyanın İlk Geri Dönüşüm Fabrikasını Açtı

Mercedes-Benz, Almanya’da açtığı Avrupa’nın ilk batarya geri dönüşüm tesisiyle yılda 2,500 ton batarya malzemesi geri dönüştürüp %96 geri kazanım hedefliyor.

Alman otomotiv devi Mercedes-Benz, elektrikli araç bataryalarındaki değerli malzemeleri geri kazanmak amacıyla Almanya’nın güneyinde entegre bir geri dönüşüm tesisi kurdu. Yılda 2,500 ton kapasiteye sahip olan bu tesis, geri dönüştürülen malzemelerle 50,000’den fazla batarya modülü üretmeyi hedefliyor. Mercedes-Benz, bu adımla batarya parçalarının üretiminde sürdürülebilirliği artırmayı amaçlıyor.

Mercedes-Benz’in CEO’su Ola Källenius, şu sözlere yer verdi: “Otomotiv mühendisliğinde bir öncü olan Mercedes-Benz, Avrupa’nın ilk entegre batarya geri dönüşüm fabrikasını açarak sürdürülebilir bir geleceğe yönelik önemli bir adım atıyor. Sanayi ve bilim dünyasındaki iş ortaklarımızla birlikte, Almanya’da sürdürülebilir elektrikli mobilite ve döngüsel ekonomi oluşturmasına yönelik güçlü bir inovasyon sinyali gönderiyoruz” dedi.

Mercedes-Benz, batarya geri dönüşüm tesisinde Primobius ile iş birliği yapıyor. Primobius, Alman mühendislik şirketi SMS Grubu ve Avustralyalı teknoloji geliştiricisi Neometals tarafından kurulan bir ortak girişimdir. Tesis, Almanya’daki üç üniversiteyle yürütülen bilimsel araştırma projeleriyle desteklenmekte olup, Alman Federal Ekonomi ve İklim Eylemi Bakanlığı tarafından finanse edilmektedir. Bu proje, geri dönüşüm süreçlerinin gelecekteki ölçeklendirilmesine önemli katkılar sağlamayı hedefliyor.