EBRD ve A101 Türkiye’de Sürdürülebilir Perakende için Birleşti

A101 verilen 200 milyon ABD doları tutarındaki krediyi, yeşil dönüşüm ve yeni mağaza yatırımlarını destekleyerek sürdürülebilir perakende büyümeyi hedefliyor.

A101, Türkiye’nin 81 ilinde ve tüm ilçelerinde 13.600’den fazla mağaza ile hizmet veriyor. Sürdürülebilirlik hedeflerini hızlandırmak için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (EBRD) yeşil dönüşüm projelerini desteklemek ve yeni mağaza yatırımlarını finanse etmek üzere 200 milyon dolar kredi aldı.

EBRD, Türkiye’nin önde gelen perakende zincirlerinden A101’e, sürdürülebilirlik hedeflerini desteklemek için 200 milyon ABD doları tutarında sendikasyon kredisi sağladı. Bu kredi, A101’in yeşil dönüşüm projelerini hızlandırmasına ve yeni mağaza yatırımlarına katkıda bulunmasına yardımcı olacak.

Kredinin iki diliminden birincisi 100 milyon ABD doları tutarında EBRD tarafından taahhüt edilirken, ikinci dilim 100 milyon ABD doları, uluslararası finans kuruluşları aracılığıyla sendikasyon şeklinde sağlanacak. İlk dilimde EBRD, 82 milyon ABD doları tutarında finansman sağlarken, Finance in Motion ise 18 milyon ABD doları katkıda bulunacak.

Bu finansman sayesinde A101, Türkiye genelinde yeni mağaza ve depo açılışları, mevcut mağazaların modernizasyonu, enerji verimliliği artırma ve güneş enerjisi panellerinin kurulumu için orta vadeli yatırım planlarını hayata geçirecek.

Türkiye perakende sektörü, ülke iş gücünün %12’sini istihdam eden önemli bir alan olmasına rağmen, özellikle depremden etkilenen bölgelerde ciddi zorluklarla karşı karşıya kalmıştı. A101, bu bölgelerde perakende çalışanlarının teknik becerilerini geliştirmek ve iş gücünün gelişimini desteklemek amacıyla iki büyük eğitim programı başlatacak.