Türkiye’de Kömürden Elektrik Üretiminde Artış Sürüyor

Enerji araştırma şirketi Ember tarafından derlenen ve Reuters tarafından 16 Ekim’de yayımlanan verilere göre, Türkiye, 2024’ün Ocak-Eylül döneminde kömürden elektrik üretiminde yıllık %2 oranında artış kaydetti. Türkiye, bu dönemde 88 teravat saat (TWh) elektrik üreterek Avrupa’da birinci sıraya yükseldi. Almanya ise 69 TWh ile ikinci sırada yer alırken, Polonya 65 TWh ile üçüncü oldu.

Türkiye’nin kömürden elektrik üretimindeki artış, karbondioksit (CO2) emisyonlarında da yükselişe neden oldu. Aynı dönemde Türkiye, kömür kaynaklı CO2 emisyonlarını 1,5 milyon ton artırarak 88 milyon tona çıkardı. Bu alanda Türkiye’yi 72 milyon ton ile Almanya ve 67 milyon ton ile Polonya takip etti.

Türkiye’nin Avrupa’nın birleşik emisyonlarındaki payı ise 2024’ün ilk dokuz ayında %19’a ulaşarak rekor kırdı. Ember, kış aylarında ısınma ihtiyacının artmasıyla bu oranın %20’yi aşmasını bekliyor.

Olumlu bir gelişme olarak, 2024’ün Ocak-Eylül döneminde kömürün Türkiye’nin toplam elektrik üretimindeki payı, hidroelektrik ve güneş enerjisi santrallerinden gelen üretim artışı sayesinde 2023 yılına kıyasla %37’den %35’e düştü. Ancak Ember, kış aylarında hidroelektrik ve güneş enerjisi üretiminin azalacağını öngörüyor.

Polonya, 2024’ün Ocak-Eylül döneminde elektrik ihtiyacının %56’sını kömürden karşıladı. Bu oran, 2022’de %74 seviyesindeydi. Almanya’da ise kömürden elektrik üretiminin payı %20, Avrupa ortalaması ise %13 seviyesinde bulunuyor.