Amazon, Nükleer için 3 Yeni Anlaşma İmzaladı

Google, gelişmiş nükleer reaktörlerden elektrik alımında dünyanın ilk anlaşmasını imzaladıktan iki gün sonra, Amazon da 3 yeni anlaşma duyurdu.

Amazon, Google gibi, geleneksel nükleer santrallerden daha küçük olan küçük modüler reaktörlerin (SMR) geliştirilmesini destekleyecek. Şirket, Energy Northwest ile 2030’ların başına kadar dört SMR’nin geliştirilmesine yönelik bir anlaşma imzaladı.

Energy Northwest, Amazon’un Washington’un Richland kentindeki mevcut bir nükleer enerji tesisinin yakınında inşa edilecek bir SMR’nin fizibilitesini destekleyeceğini açıkladı. E-ticaret devi, toplam kapasitesi 320 MW olan ilk dört modülden üretilen elektriği satın alacak. Anlaşma çerçevesinde, projede 770.000 eve yetecek kadar elektrik üretecek 960 MW kapasiteli 12 ünitenin inşası için bir seçenek de sunuluyor. Genişletilen sahadan elde edilecek ek elektrik, hem Amazon’a hem de bölgedeki diğer işletmelere ve evlere hizmet verecek.

Amazon, Energy Northwest projesinde kullanılacak gelişmiş bir nükleer reaktör tasarımını geliştiren X-energy’ye de yatırım yapıyor. Energy Northwest, 2020’den beri X-energy’nin yüksek sıcaklıkta gaz soğutmalı reaktörü Xe-100’ü kullanarak yeni bir nükleer tesis kurma planlarını araştırıyor.

X-energy, bugün Amazon’un öncülüğünde 500 milyon dolarlık bir finansman turu duyurdu. Washington’daki projenin yanı sıra bu fon, X-energy’nin reaktör tasarımının tamamlanması ve lisanslanması ile Tennessee, Oak Ridge’de bir yakıt üretim tesisinin geliştirilmesini destekleyecek. X-energy, Amazon ile iş birliği yaparak 2039 yılına kadar ABD’de 5.000 MW’dan fazla yeni küçük modüler reaktör projesini devreye almayı hedefliyor.

Amazon’un bir diğer nükleer anlaşması, Virginia’daki kamu hizmeti şirketi Dominion Energy ile gerçekleştirildi. Bu anlaşma çerçevesinde, mevcut North Anna nükleer santralinin yakınında bir SMR projesinin geliştirilmesi sağlanacak.

Nükleer enerji, iklim değişikliği taahhütlerini yerine getirmekte zorlanan Amazon, Google ve Microsoft gibi teknoloji şirketleri için cazip bir enerji kaynağı haline geldi. Özellikle yapay zeka uygulamalarını eğitmek için yüksek enerji gereksinimi bulunuyor.