Google Chrome, uBlock Origin’i Neden Engelliyor?

Google Chrome, milyonlarca kullanıcı tarafından tercih edilen uBlock Origin eklentisini devre dışı bırakmaya hazırlanıyor. Şu an hâlâ tarayıcıya eklenebilen uBlock Origin, kullanıcılarına “Bu uzantı, Chrome uzantılarıyla ilgili en iyi uygulamaları izlemediğinden yakında desteklenmeyebilir” uyarısını göstermeye başladı. Bunun nedeni, Google’ın Manifest V2 protokolünden Manifest V3 protokolüne geçiş yapması.

Manifest V3 Nedir?

Google, Manifest V3 protokolüne geçişle birlikte gizlilik ve güvenliği artırmayı hedefliyor. Şirket, Chrome Web Mağazası’ndaki tüm uzantıların bu yeni gereksinimlere uyum sağlamasını istiyor. Karşılayamayan uzantıların ise devre dışı kalacağını belirtiyor. Ancak bu geçişin, reklam engelleyici uzantılar üzerinde büyük bir etkisi olacak. uBlock Origin de bu değişiklikten etkilenecek ve Manifest V3’e geçiş tamamlandığında devre dışı kalabilir.

Google’ın bu kararı, kullanıcılar arasında büyük bir tepkiyle karşılandı. Epic Games CEO’su Tim Sweeney, X’ten yaptığı paylaşımda durumu sert bir dille eleştirerek, “Google, reklam engelleyicileri engelleyerek reklam tekelini güçlendirmek için baskın Windows tarayıcı pazar payını rekabete aykırı bir şekilde kullanıyor.” dedi. Bu durum, yalnızca reklam engelleyiciler değil, Google’ın internet reklamcılığı üzerindeki etkisi konusunda da eleştiriler getirdi.

SquareX’ten Güvenlik Uyarısı

Google, Manifest V3’ün getirdiği daha sıkı kontroller sayesinde kullanıcıların gizlilik ve güvenliğinin artırılacağını savunuyor. Ancak web güvenliği alanında çalışmalarıyla bilinen SquareX, bu geçişin tüm sorunları çözmeyeceğini iddia etti. Şirket, Manifest V3’teki sıkı kontrollere rağmen kötü amaçlı tarayıcı uzantılarının hala oluşturulabileceğini vurguladı.

Kullanıcıları Ne Bekliyor?

uBlock Origin ve benzeri reklam engelleyici uzantılar, şimdilik çalışmaya devam ediyor. Ancak Manifest V3’ün tam geçişi ile birlikte bu uzantılar devre dışı kalabilir. Google, geçişin kullanıcı güvenliği için gerekli olduğunu savunurken, reklam engelleyici kullanmayı tercih eden büyük bir kitle, bu değişiklikten olumsuz etkilenecek gibi görünüyor.