Nobel Ekonomi Ödülü Daron Acemoğlu ve Ekibine Verildi

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, 2024 Nobel Ekonomi Ödülü’nü Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson’a verdi. “Kurumların nasıl oluştuğu ve toplumları nasıl etkilediğine” dair yaptıkları araştırmalar, ödülün temel gerekçesi olarak açıklandı. Akademi, bu çalışmaların, hukukun üstünlüğünün zayıf olduğu toplumların neden büyüme sağlayamadığını ve kurumların bu toplumlar üzerindeki etkilerini anlamaya yardımcı olduğunu belirtti.

Kurumların Toplumlar Üzerindeki Etkisi

Ödülün açıklamasında, Acemoğlu ve ekibinin çalışmaları, sömürücü kurumlar ile hukukun üstünlüğünü sağlamayan toplumların ekonomik büyüme ve toplumsal ilerleme yaratma konusunda karşılaştıkları zorlukları gözler önüne seriyor. Bu araştırmalar, kurumların bir ülkenin refahı için taşıdığı önemi vurgularken, kötü yönetilen sistemlerin nasıl bir kısır döngüye yol açtığını ortaya koyuyor.

Daron Acemoğlu Kimdir?

Daron Acemoğlu, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) enstitü profesörü olarak görev yapıyor. Acemoğlu, “Ulusların Düşüşü: Güç, Refah ve Yoksulluk” ve “Dar Koridor: Devletler, Toplumlar ve Özgürlüğün Geleceği” adlı çok satan kitapları James A. Robinson ile birlikte kaleme aldı. Ayrıca, Simon Johnson ile birlikte “İktidar ve Teknoloji: Bin Yıllık Mücadele” kitabını yazdı.

Acemoğlu’nun politik ekonomi, ekonomik kalkınma, büyüme, teknoloji ve eşitsizlik gibi geniş kapsamlı konularda yaptığı akademik çalışmalar, onu dünya çapında tanınan bir ekonomist yaptı.