EY-Parthenon, Batarya Enerji Depolama Sistemleri raporunu yayımladı

EY-Parthenon, Batarya Enerji Depolama Sistemleriyle ilgili bir rapor yayımladı. Raporda, BESS teknolojisinin potansiyeli ve gelecek trendleri ele alındı.

EYP strateji danışmanlığı ekibinin hazırladığı rapor, Batarya Enerji Depolama Sistemleri’nin ticari uygulanabilirliğini ve güncel piyasa koşullarında gelir potansiyeli sunan temel iş modellerini inceliyor.

Raporda, bu sistemlerin yatırımlarını şekillendiren ticari yönler detaylandırılıyor. Büyümeyi sağlayan itici güçler, teknoloji eğilimleri, pazar düzenlemeleri ve mevcut iş modelleri analiz ediliyor. Ayrıca, yatırım için gelecek vadeden bölgeler de kapsamlı bir şekilde ele alınıyor. Rapor, bu faktörleri bir araya getirerek yatırımcılar için kapsamlı bir değerlendirme sunuyor.

Rapor, sorular üzerinden Batarya Enerji Depolama Sistemleri (BESS) kilit pazarlardaki ticari uygulanabilirliğini artıran stratejik kaldıraçlar ortaya konuyor ve yatırımcılar için olumlu fırsatlar sunduğu vurgulanıyor.

Ayrıca, Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesindeki artışın, büyümenin hızlanmasında önemli bir rol oynadığı da raporda öne çıkarılıyor. Bu kapasite artışı, enerji depolama sistemlerinin değerini daha da artırarak sektördeki yatırımları teşvik eden bir etken olarak değerlendiriliyor.

Türkiye Ulusal Enerji Planı’na göre, 2030 yılına kadar Türkiye’nin toplam kurulu gücünün %61’inden fazlasını, 91 gigavat kapasiteyle yenilenebilir enerji kaynakları oluşturacak.

Plan, 2035’e kadar BESS kapasitesinin 15 gigavata ulaşacağını öngörüyor. Yenilenebilir enerji kaynakları arasında hidroelektrik dışında kalan rüzgar ve güneş enerjisinin, kurulu gücün %90’ından fazlasını oluşturması bekleniyor. Bu durum, BESS endüstrisine olan talebi olumlu yönde etkileyecek ve enerji depolama sistemlerinin gelişimini destekleyecek.

EY Türkiye Vergi Bölümü Şirket Ortağı ve Sektörler Lideri Ateş Konca, ‘EY Parthenon analizi BESS’in karlılığa ulaşması için küresel pazarlarda ölçeklenebilirliğine ve belirli stratejik kaldıraçların uygulanması gerektiğine dikkati çekiyor. Bunlar arasında gelir kesinliğinin artırılması, daha iyi bir konum stratejisi, etkili düzenleyici mekanizmalar, ölçeklendirme bağlantıları, tedarik zincirinin güçlendirilmesi ve yeni rakip teknolojilerin izlenmesi yer alıyor. Bu kaldıraçlar, BESS’in çeşitli pazarlardaki tam potansiyelini gerçekleştirmesi için önem taşıyor‘ dedi.