L’Oréal Türkiye “Bilim Kadınları İçin” Programı 22. Yılını Kutladı

Bilim dünyasında cinsiyet eşitliğini desteklemek ve bilim kadınlarının başarılarını görünür kılmak amacıyla yürütülen ‘Bilim Kadınları İçin’ Programı, bu yıl da dört bilim kadınına ödül kazandırdı.

L’Oréal Türkiye, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu iş birliğiyle yürüttüğü ‘Bilim Kadınları İçin’ Programı ile bilimde cinsiyet eşitliğini desteklemeye devam ediyor. Bu yıl 22. yılına ulaşan program, Türkiye’nin en uzun soluklu kurumsal sosyal sorumluluk projelerinden biri olarak dikkat çekiyor. Bilimde kadınların başarısını artırmayı ve yeni nesillere ilham vermeyi amaçlayan programda, dört genç bilim kadını ödül kazandı.

Bilim Seferberliği

Bu yıl ödüllerin yanı sıra, L’Oréal Türkiye programın kapsamını genişleterek Young Guru Academy (YGA) iş birliği ile Doğu Anadolu’daki bin öğrenciye bilim seti dağıtıyor. Bugüne kadar Doğu Anadolu Bölgesi’nden ödül kazanan bilim kadını bulunmaması üzerine harekete geçen L’Oréal Türkiye, dezavantajlı bölgelerdeki öğrencilerin bilimsel bakış açısını geliştirmek için çalışmalara başladı.

Ses Getiren Projeler Ödüllendirildi

Bu yıl ödüle layık görülen bilim kadınlarının projeleri, bilim dünyasında çığır açma potansiyeline sahip. İşte ödül kazanan projeler:

  • Dr. Ece Öztürk (Koç Üniversitesi): Meme kanserinin akciğer ve beyin metastazlarını 3 boyutlu modellemeyle araştırarak yeni tedavi yöntemleri geliştirmeyi hedefliyor.
  • Dr. Gülşah Merve Kılınç (Hacettepe Üniversitesi): Antik DNA’ları inceleyerek ağız mikrobiyatasının evrimi ve günümüz hastalıkları arasında bağ kurmayı amaçlıyor.
  • Doç. Dr. Esra Bilgin Şimşek (Gebze Teknik Üniversitesi): Bor temelli bir sistemle güneş ışığı kullanarak atık su arıtımı ve yeşil hidrojen elde etmeye yönelik çalışıyor.
  • Dr. Zeliha Soran Erdem (Abdullah Gül Üniversitesi): Bitkilerden faydalanarak organik malzemelerle LED üretimine odaklanıyor.

L’Oréal Türkiye’den 200 Bin TL Destek

Bu yıl, ödül kazanan dört bilim kadınına L’Oréal Türkiye tarafından toplamda 200 bin TL destek sağlanarak, projelerini hayata geçirmeleri için finansal katkı sunuldu. Bu destek, bilim kadınlarının başarılarına ivme kazandırmayı ve bilimsel araştırmalara katkı sağlamayı amaçlıyor.

“Türk Bilim Kadınları Nobel’e Ulaşmalı”

Ödül töreninde konuşan L’Oréal Türkiye Ülke Genel Müdürü Sinem Sandıkçı Gökçen, bilimde toplumsal cinsiyet eşitliğinin önemine vurgu yaparak, bugüne kadar 124 bilim kadınına destek verdiklerini belirtti. Gökçen, Türkiye’nin de Nobel Bilim Ödülü kazanmış bir kadın bilim insanına sahip olmasının, tüm topluma ilham vereceğini dile getirdi.

Dünya Ekonomik Forumu’nun 2023 Küresel Cinsiyet Farkı Raporu’na göre Türkiye, 146 ülke arasında 129. sırada yer alıyor. Bu eşitsizlik akademik dünyada da kendini gösteriyor. YÖK verilerine göre, Türkiye’de profesör ve doçent kadrolarındaki kadın oranı yüzde 34,3 seviyesinde. ‘Bilim Kadınları İçin’ Programı ise bu tablonun değişmesine katkıda bulunarak, kadınların bilim dünyasında cam tavanları aşmasına yardımcı oluyor.