Hazır Giyim Sektöründe İhracat Daralması Sürüyor

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, Türk hazır giyim sektörünün son iki yıldır ciddi bir ihracat kaybı yaşadığını belirterek, 1980’lerden bu yana sektörde görülen en uzun daralmanın kaydedildiğini söyledi. Kaya, maliyet artışlarının ve TL’nin değer kaybının sektörü zor durumda bıraktığını vurguladı.

İhracatta Gerileme

Kaya, 2022 yılının son çeyreğinden itibaren başlayan ihracat kaybının devam ettiğini belirterek, şu an rekabet ettikleri Bangladeş, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelere göre yaklaşık yüzde 60 daha pahalı olduklarını söyledi. “Müşteri kaybetmemek için kârsız hatta zararla mal satıyoruz” diyen Kaya, 2023 yılı sonunda ihracatın 18 milyar dolar civarında olmasını beklediklerini ifade etti.

Maliyetler, Kur ve Rekabet

Kaya, yaşadıkları ihracat kaybının en büyük sebeplerini şöyle sıraladı: artan üretim maliyetleri, TL’nin değerlenmesi ve iç pazarın daralması. Bunun yanı sıra sektördeki rekabet güçlerinin azaldığını ve rakip ülkelere göre fiyat farkının tolere edilemez hale geldiğini dile getirdi.

Sektörün Destek Talepleri

Sektörün ayakta kalabilmesi için finansal desteğe ve maliyet düşürücü programlara ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Kaya, kurun enflasyon oranında artırılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, asgari ücretin OVP’deki enflasyon hedefi ile belirlenmesinin sektör açısından hayati önem taşıdığını ifade etti.

2025 için Daralma Beklentisi

Kaya, sektörün toparlanmasının zaman alacağını ve 2025 yılında yüzde 5 daha küçülme beklediklerini belirterek, ihracata dayalı bir büyüme modelinin başarılı olması durumunda sektörün yeniden ayağa kalkabileceğini söyledi.

TGSD Başkanı Sanem Dikmen, Türk hazır giyim sektörünün küresel olarak sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm ekseninde hareket etmesi gerektiğini, ancak mevcut kriz nedeniyle bu alana yatırım yapamadıklarını açıkladı. Alım gruplarının artık üreticileri enerji, iş güvenliği ve su kullanımı gibi alanlarda skorlama yaptığını belirten Dikmen, bu dönüşümün kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

İstanbul Hazır Giyim Konferansı’nda Sektör Ele Alınacak

Dikmen, 16-17 Ekim tarihlerinde düzenlenecek olan 17. İstanbul Hazır Giyim Konferansı hakkında da bilgi verdi. Bu yılki temanın “Redefine, Realign, Refashion” olarak belirlendiğini söyleyen Dikmen, değişen tüketici talepleri, dijital teknolojiler ve tedarik zincirindeki şeffaflığın konferansta ele alınacağını belirtti.