IRENA: Temiz Enerji Sektörü İstihdamı 16,2 Milyona Çıktı

IRENA: 2024 raporuna göre, yenilenebilir enerji sektörü istihdamı geçen yıl %18,2 artarak dünya genelinde 16,2 milyon kişiye ulaştı.

Yenilenebilir enerji sektörü, geçen yıl dünya genelinde istihdamı %18,2 artırarak çalışan sayısını 16,2 milyona ulaştırdı. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) tarafından yayımlanan “Yenilenebilir Enerji ve İstihdam 2024 Raporu“na göre, bu büyümenin %46’sı, özellikle rüzgâr ve güneş enerjisi kurulumlarının yoğun olduğu Çin’den kaynaklandı.

Çin, 7,4 milyon yenilenebilir enerji çalışanıyla sektördeki lider konumunu koruyor. Avrupa Birliği ülkeleri 1,8 milyon çalışanla ikinci sırada yer alırken, Brezilya ise 1,56 milyon çalışanla üçüncü sırada bulunuyor. ABD ve Hindistan da yaklaşık 1 milyon istihdamla listenin üst sıralarındaki yerini almış durumda.

Sektörel olarak en fazla istihdamı 7,2 milyon çalışanla güneş enerjisi sağladı; bu artış, özellikle Çin ve Güney Asya’daki gelişmelere bağlı. Biyoyakıt sektörü ise 2,8 milyon kişiye iş imkanı sunarak ikinci sırada yer aldı. Küresel kurulumların azalmasına rağmen, hidroelektrik sektörü 2,3 milyon kişiyi istihdam etti ve üçüncü oldu. Rüzgâr enerjisi ise 1,5 milyon kişiye iş vererek dikkat çekici bir artış sergiledi.

Raporda, Afrika’nın yenilenebilir enerji yatırımlarından beklenen payı alamadığı vurgulandı. Kıta genelinde, 2023 yılı itibarıyla küçük ölçekli yenilenebilir enerji projeleri yalnızca 324 bin kişiye iş imkanı sağladı.