AB Uçuş Emisyon Etiketi için Danışma Süreci Başlatıldı

AB Uçuş Emisyon Etiketi Nedir?

Avrupa Komisyonu, uçak yolculuklarının karbon ayak izi hakkında yolculara bilgi sağlamak amacıyla Uçuş Emisyon Etiketi (FEL) girişimi için danışma sürecini başlattı. Bu etiket, AB içindeki uçuşlarda karbon emisyonlarının şeffaf bir şekilde görünmesini sağlayarak yolcuların çevre dostu tercihler yapmalarına yardımcı olacak.

Komisyon’un araştırmalarına göre, hava yolu yolcularının %80’i uçuşlarının ne kadar CO2 ürettiğini bilmek istiyor, ancak yalnızca %5’i şu anda bu tür bilgilere erişebiliyor.

Standartlaştırılmamış Veriler

Şu anda uçuş emisyonlarıyla ilgili mevcut verilerin büyük kısmı standartlaştırılmamış ve birçok havayolu şirketi farklı metodolojiler ve teknolojiler kullanarak emisyonları hesaplıyor. Bu durum, son dönemde bazı havayolu şirketlerinin emisyon ve çevresel etki konusunda yeşil badana (greenwashing) yapmakla suçlanmasına neden oldu.

FEL ise bu karışıklığı önlemek için tek bir standart ve düzenlenmiş bir metodoloji sunacak. Emisyon hesaplamalarında uçak tipi, ortalama yolcu sayısı, yük hacmi ve kullanılan havacılık yakıtı gibi faktörler dikkate alınacak.

Uygulama Süreci

2025 yılı itibarıyla AB içinde veya AB’den kalkış yapan uçuşlar için havayolu şirketleri, bu etikete gönüllü olarak katılabilecek. Yolcular, çevrimiçi bilet alırken bu emisyon etiketini görüp karbon ayak izini değerlendirerek çevresel etkileri hakkında bilinçli tercihler yapabilecekler. Aynı zamanda, havayolu şirketlerinin emisyon verilerini karşılaştırabilecekleri ve aynı rota üzerindeki emisyonları en düşük olan firmaların sıralandığı bir web sitesi de oluşturulacak.

AB İklim Eylemi ve Ulaştırma Komiseri Wopke Hoekstra, FEL’in yolculara doğrulanmış bilgi sağlayarak daha bilinçli seyahat tercihleri yapmalarına olanak tanıyacağını belirtti. Hoekstra, bu girişimin aynı zamanda havayolu şirketleri arasında adil bir rekabet ortamı yaratacağını ve daha çevreci yakıtlar ve verimli operasyonlara yatırım yapan havayollarını ödüllendireceğini vurguladı.

Bu etiketleme sistemi, havayolu şirketlerini çevresel performanslarını iyileştirmeye, daha verimli uçaklar kullanmaya ve sürdürülebilir havacılık yakıtlarına yönelmeye teşvik edecek.