İsviçre’de 500 MW Kapasiteli Dev Enerji Depolama Tesisi

İsviçre, 500 MW gücünde dünyanın en büyük redoks akış bataryalı enerji depolama tesisi projesine ev sahipliği yapacak.

İsviçre, enerji depolama teknolojilerinde çığır açacak bir projeye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Flexbase şirketi tarafından açıklanan projeye göre, Laufenburg kasabasında 500 MW kapasiteli bir redoks akışlı batarya enerji depolama tesisi kurulacak. Laufenburg, hem İsviçre hem de Almanya sınırlarında, Ren Nehri kıyısında yer alan stratejik bir konumda bulunuyor.

Bu yeni enerji depolama tesisi, yaygın lityum-iyon bataryalardan farklı olarak yanma veya zamanla bozulma riski taşımıyor. Ayrıca, lityum ve kobalt gibi kritik ham maddelere ihtiyaç duymuyor. Flexbase, bu projenin dünya genelinde en büyük redoks akışlı depolama tesisi olacağını vurgularken, inşaat çalışmalarının 2025 yılında başlamasının hedeflendiğini belirtiyor.

Şirket, aynı zamanda yapay zeka için 20.000 metrekarelik bir veri merkezi kurmayı planlıyor. Bu teknoloji merkezi, enerji depolama tesisinin desteğiyle büyük ölçüde yeşil enerji kullanacak ve şebeke dengesini sağlayacak. Flexbase’in bu konumu tercih etmesi tesadüf değil; çünkü teknoloji merkezi ve depolama tesisi, Fransa, Almanya ve İsviçre’nin elektrik şebekelerini birleştiren “Laufenburg Yıldızı” adı verilen tarihi bağlantı noktasının üzerine inşa edilecek. 1958’den beri faaliyet gösteren bu şebeke düğümü, Avrupa’nın yeşil elektriğini dağıtmada önemli bir rol oynuyor.

Akış bataryası veya redoks akış bataryası, kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren ve bu enerjiyi sıvı elektrolitler içinde depolayan bir batarya türüdür. Geleneksel bataryalarda enerji, katı elektrotlarda depolanırken, akış bataryalarında bu işlem, sıvı elektrolitlerin içindeki aktif maddelerin redoks reaksiyonları ile gerçekleşir. Bu sistem, bataryanın kapasitesinin elektrolit tanklarının büyüklüğüne göre kolayca ölçeklendirilebilmesine olanak tanır.