Google, Yapay Zeka Eğitimini Destekliyor

Birleşmiş Milletler Gelecek Zirvesi’nde konuşan Google CEO’su Sundar Pichai, dünya genelinde yapay zeka eğitimi ve öğretimi için 120 milyon dolarlık bir fon oluşturacaklarını duyurdu.

Yapay zekayı, şimdiye kadarki en dönüştürücü teknoloji olarak tanımlayan Pichai, Google’ın yerel kâr amacı gütmeyen kuruluşlar ve STK’larla iş birliği yaparak, yapay zeka eğitimini küresel çapta yaygınlaştıracaklarını belirtti.

Bu doğrultuda, 120 milyon dolar bütçeli Küresel Yapay Zeka Fırsat Fonu’nu (Global AI Opportunity Fund) hayata geçireceklerini açıklayan Pichai, fonun amacının yapay zeka teknolojisiyle insan yaşamını iyileştirmeye odaklandığını söyledi.

Pichai, yapay zeka odağında sürdürülebilir kalkınma için dört temel fırsatı sıraladı:

  • İnsanların kendi dillerinde bilgiye erişimini kolaylaştırmak,
  • Bilimsel keşifleri hızlandırmak,
  • İklim felaketleriyle ilgili erken uyarılar almak ve takip sağlamak,
  • Ekonomik ilerlemeyi desteklemek.

Google’ın 20 yılı aşkın süredir yapay zeka teknolojilerine yatırım yaptığını vurgulayan Pichai, yapay zeka ile oluşturulan deepfake içeriklerinin yol açtığı risklerin azaltılması için çeşitli sınırlamalar getirilmesi gerektiğine de dikkat çekti.

Pichai, kişisel deneyimlerinden de bahsederek, “Nerede büyüdüğümü ve teknolojiye erişme şansı bulduğum için ne kadar şanslı olduğumu düşünüyorum. Yapay zekayla baştan itibaren kapsayıcı olabiliriz ve dijital uçurumun yapay bir engel haline gelmesini önleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Özel ve kamu sektörleri arasında iş birliğinin önemine vurgu yapan Pichai, dijital altyapının geliştirilmesi, insanların yeteneklerinin güçlendirilmesi ve teknolojik ilerlemeyi destekleyen politikaların uygulanmasının gerekliliğini yineledi.