Iberdrola ve BP, İspanya’da Yeşil Hidrojen Tesisi Kuruyor

İspanya’nın en büyük yeşil hidrojen tesisi 2026’da faaliyete geçiyor. BP ve Iberdrola, Castellón rafinerisinde 25 MW kapasiteli tesis kuracak.

Londra merkezli enerji şirketi BP ile İspanyol Iberdrola, 2026 yılında Castellón’daki rafinerisinde faaliyete geçecek 25 MW kapasiteli yeşil hidrojen tesisi için yatırım kararı aldı. Castellón Green Hydrogen S.L. adlı ortak girişimle geliştirilen bu proje, mevcut gri hidrojenin yerine geçerek CO2 emisyonlarını azaltmayı hedefliyor.

Tesis, NextGenerationEU fonlarıyla desteklenen İspanyol Kurtarma, Dönüşüm ve Dayanıklılık Planı’ndan 15 milyon euro alacak. Yılda 23.000 ton CO2 emisyonunu önlemesi beklenen yeşil hidrojenin üretimi, inşaat aşamasında 500’e kadar kişiye istihdam sağlayacak.

BP, Castellón rafinerisindeki karbondan arındırma stratejisini desteklemek için hidrojen kullanmayı planlarken, Iberdrola da tesise enerji sağlamak için yenilenebilir elektrik temin edecek. Proton değişim membranı teknolojisiyle çalışan elektrolizör, suyu yenilenebilir elektrikle bölerek hidrojen üretecek.