Metair, Mutlu Akü Hisselerini Quexco’ya Satıyor

2011 yılında Mutlu Akü‘nün yüzde 75 hissesini satın alarak Türkiye pazarına giren Güney Afrikalı Metair, yüksek enflasyon ve zorlayıcı makroekonomik koşullar nedeniyle Türkiye’den çekilme kararı aldı. Metair, Türkiye’deki varlıklarını ABD merkezli Quexco’ya devretmeye hazırlanıyor.

2013 yılında 175 milyon dolar karşılığında Mutlu Akü’nün hisselerini satın alan Metair, yaklaşık 11 yıl sonra Türkiye’deki varlıklarını 200 milyon dolar bedelle satmak üzere anlaştı. Bu anlaşmayla birlikte Quexco, Metair’in Türkiye operasyonlarını devralarak, enerji, yağlayıcılar ve ilgili malzemeler sektöründe Türkiye’de faaliyet göstermeye başlayacak.

Metair’in Türkiye’den çekilme kararının arkasında, yüksek enflasyon ve Türkiye’deki zorlu makroekonomik koşullar bulunuyor. Şirket, Türkiye’deki varlıklarını devrederek operasyonel karmaşıklıkları azaltmayı ve ana odak noktasını Güney Afrika’daki otomotiv komponent üretimine kaydırmayı hedefliyor.

Metair Türkiye’nin Durumu

Metair Türkiye, Mutlu Holding, Mutlu Akü, Mutlu Plastik ve Metair Gayrimenkul Proje Kiralama gibi önemli şirketleri bünyesinde bulunduruyor. 2023 sonu itibarıyla Metair Türkiye’nin net varlıkları 2,9 milyar rand olarak değerlendirildi ve şirketin aynı dönemde 70,6 milyon rand zarar ettiği bildirildi.

Quexco’nun Türkiye Stratejisi

ABD merkezli Quexco, Metair’in Türkiye operasyonlarını devraldıktan sonra Türkiye pazarında nasıl bir strateji izleyeceği merak konusu. Quexco’nun bu satın alma ile enerji ve ilgili sektörlerde nasıl bir adım atacağı ise dikkatle takip ediliyor.