Kamu Alımlarında Yapay Zeka Devri Başlıyor

HAVELSAN’ın geliştirdiği MAIN Yapay Zeka Platformu, ilk görevine Kamu İhale Kurumu ile başlayarak kamu alımlarında yapay zeka çözümlerini hayata geçirecek.

Kamu İhale Kurumu ile HAVELSAN, kurumun iş süreçlerinde yapay zekanın avantajlarından yararlanmak için bir sözleşme imzaladı.

Sözleşme ile Kamu İhale Kurumu’nun uygulamalarında hizmet kalitesi artırılması, idari süreçler hızlanması, veri yönetimi ve raporlama sistematik hale getirilmesi ve yapay zeka altyapıları kurum kültürüne kazandırılması hedefleniyor.

Bu kapsamda, MAIN Yapay Zeka Platformu kurum sunucularında çalışacak ve verilerin sınıflandırılması, özetlenmesi, akıllı arama ve dijital asistan hizmetleri sunulacak. Kurum ihtiyaçlarına uygun büyük veri uygulamaları ve araçları kurulacak; ayrıca İş Zekası Platformu da devreye alınacak.

HAVELSAN mühendisleri, doğal dil işleme yapay zeka modellerine milli bir alternatif geliştirdi. Bu ürün için, Çok Fonksiyonlu Yapay Zeka Ağı anlamına gelen ‘MAIN’ ismi seçildi. Kamu ve askeri kurumların yapay zekayı veri güvenliğini koruyacak şekilde kullanabilmesi için yürütülen çalışmalar sonucunda MAIN’in ilk sürümü tamamlandı.

Şu anda kullanılan tüm modellerin temel özelliklerine sahip olan MAIN, içerikleri ve metinleri saniyeler içinde özetleyebiliyor, açık kaynaklı verilerden bilgi toplayabiliyor, kod yazabiliyor ve fonksiyonlarını çeşitlendirebiliyor. HAVELSAN, MAIN’i kapalı kutu olarak sunarak veri kaçağı riskini ve anlamlandırılmış verilerin kötüye kullanımını önlüyor.

MAIN’in ilk sürümünde metin odaklı fonksiyonlar öne çıkarken, ilerleyen aşamalarda görüntü ve ses işleme özellikleri de eklenecek.