Hitit Üniversitesi, Zedeli Elmadan Doğal Boya Üretti

Hitit Üniversitesi projesinde zedeli elma ile elde edilen mikroorganizmayla kimyasal içermeyen doğal boya üretildiği açıklandı.

Mühendislik Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Gamze Nur Müjdeci, sentetik boyalara alternatif doğal bir boya geliştirmek için çalışma başlattı. Laboratuvar ortamında zedelenmiş elmalardan mikroorganizma elde eden Müjdeci, bu mikroorganizmaları bayat ekmek ve kavun kabuğuyla besleyerek kimyasal içermeyen doğal pigment üretmeyi başardı. Pigment, suda çözünmeyen renkli malzemelerden oluşuyor.

Müjdeci, sentetik pigmentlerin çevreye ve insan sağlığına zarar verdiğini, bu nedenle doğal pigment üretimi arayışına girildiğini belirtti.

Yürütülen çalışmada doğal bir pigment olan “Pulcherrimin” üretmeyi başardıklarını aktaran Müjdeci, “Pulcherrimin, kırmızı renkli bir pigment maddesi. Farklı endüstrilerde renk verici olarak kullanılıyor. Aynı zamanda güneşin zararlı ışıklarına karşı da koruyucu özellikte. Antimikrobiyal özellikleri de belirlenmiş durumda. Tekstil, gıda, eczacılık, kozmetik endüstrisinde yaygın kullanım alanı sağlanabilir” ifadelerini kullandı.

Müjdeci, “Bu çalışmada kullandığımız atıkların katma değeri yüksek, ithal ikamesi olan bir renk maddesine dönüştürüldüğünden sürdürülebilir çözüm bulunmuş oluyor. Doğal bir pigment kullanılmış olduğundan çevre ve insan sağlığına daha yararlı çözüm üretilmiş oluyor. Hem doğal hem çevre ve insan sağlığına dost olan bu boyar maddenin yerli üretimi henüz söz konusu değil ama yapılan çalışma sonuçlarına göre yerli üretime ışık tutacak nitelikte olabilir” dedi.