“Gençler Atık ve Kaynak Yönetimi Sektörüne Yönlendirilmeli”

Yeni bir rapora göre, gençlerin çoğu atık ve kaynak yönetimi sektöründeki fırsatlardan habersiz.

Groundwork ve Environmental Services and Solutions (ESS) Expo tarafından yayınlanan “Geleceği Planlamak: Atık ve Kaynak Yönetiminde Çeşitli Yetenekleri İstihdam Etmek” başlıklı raporda, 16-24 yaş grubundaki gençlerin %70’inin bu sektördeki iş ve beceriler hakkında kariyer danışmanlığı almadığı ortaya çıktı. Gençlerin %84’ü bu sektörü hiç düşünmediğini belirtirken, yetersiz maaş, iş güvencesi eksikliği ve sektörün “kirli” olarak algılanması da kariyer seçiminde önemli bariyerler olarak öne çıkıyor.

Karbon Nötr Hedefi Gençlerin İlgisini Çekiyor

Raporda, gençlerin %47’si, İngiltere’nin karbon nötrlük hedefine ulaşmasına yardımcı olacak bir işte çalışmayı önemli bulduklarını ifade etti. Özellikle 18-24 yaş grubundaki gençlerin bu konuda daha bilinçli oldukları görüldü. Groundwork UK Politika ve İletişim Başkanı Garry Campbell, bu farkındalığın daha da artırılması gerektiğini belirterek, okullarda daha iyi kariyer rehberliği ve sektörde daha fazla erişilebilir kariyer yollarının oluşturulmasının önemini vurguladı.

Rapora göre, sektördeki çeşitlilik eksikliği, özellikle azınlık etnik gruplar için önemli bir engel oluşturuyor. Şu anda İngiltere’de sektörde çalışanların %97’si beyaz. Bu durum, azınlık gruplarından gelen gençlerin sektöre ilgisini azaltıyor. Rapora katılan siyah bireylerin %32’si ve Çinli bireylerin %29’u, sektörde daha fazla çeşitlilik görmeleri durumunda kariyerlerini bu alanda değerlendireceklerini belirtti.

Fırsatlar

Atık ve kaynak yönetimi sektörünü gençler için cazip hale getirmek için çeşitli projeler ve inisiyatifler başlatıldı. Groundwork tarafından yürütülen New to Nature programı, farklı gruplardan gençlere ücretli iş fırsatları sunarak hem sektöre yeni yetenekler kazandırıyor hem de çeşitliliği artırıyor. Program, Youth Environmental Service, Prince’s Trust, Disability Rights UK ve Mission Diverse gibi kuruluşların iş birliğiyle yürütülüyor ve National Lottery Heritage Fund tarafından finanse ediliyor.