Sanata Erişim için Engelli Dostu Provokatif Banklar

Finnegan Shannon, engelli bireylerin sanat dünyasına erişimindeki zorlukları, tasarladığı provokatif banklar gündeme taşınıyor.

New Yorklu multidisipliner sanatçı Finnegan Shannon, tasarım, enstalasyon ve stüdyo sanatı alanlarında eserler üretiyor. Son çalışmaları ise engelsiz sanat temasını ele alıyor. Shannon, karmaşık ve didaktik mesajlar yerine, net ifadeler kullanarak bu güçlü cümleleri tasarladığı bankların üzerine yerleştiriyor.

Shannon, bu provokatif işleri ilk olarak New York’taki Wassaic Project’te sergiledi. Sanatçının tavrı, mekan seçiminden kaynaklanıyor; çünkü eserlerini 7 katlı ve asansörsüz bu binaya yerleştirerek engelli olmayan sanat izleyicilerini rahatsız etmeyi hedefliyor. Bu stratejiyle, eserlerinin sosyal medyada daha fazla yankı bulmasını sağlıyor.

Sanatçının 2019’dan beri yürüttüğü Anti Stairs Club Lounge kapsamında sergilenen bankların üzerindeki mesajlar oldukça net:

It was hard to get here. Rest here if you agree” (Buraya ulaşmak zordu. Eğer aynı fikirdeysen burada dinlenebilirsin)

Museum visits are hard on my body. Rest here if you agree” (Müze ziyaretleri bedenime zor geliyor. Eğer aynı fikirdeysen burada dinlenebilirsin)

Finnegan Shannon, çalışmalarını şöyle anlatıyor: “Çalışmalarımda engelli bireyleri birincil izleyici olarak merkezde tutarak, deneyimlerimin bu bireylerin sadece hoş görüldüğü değil, aynı zamanda birlikte olabileceğimiz ve gelişebileceğimiz ortamları işaretlemesini umuyorum” dedi.