Zürih Büyük Çatılarda Güneş Enerjisini Zorunlu Kılıyor

Zürih’te hükümet, büyük çatıları güneş enerjisiyle donatmayı planlıyor ve enerji verimliliği için mevsimsel depolama teknolojilerini teşvik edecek.

Almanya PV Magazine’e göre, Zürih kantonundaki hükümet konseyi, 300 metrekareden büyük tüm çatıların tamamen fotovoltaik sistemlerle donatılmasını planlıyor. Bu zorunluluk, hem yeni hem de mevcut binalar için geçerli olacak.

Tebliğe göre, mevcut binaların çatılarının yenilenmesi durumunda veya en geç 2040’a kadar güneş enerjisi sistemleriyle donatılması zorunlu olacak. Yeni binalar, enerji ihtiyaçlarının bir kısmını kendi kaynaklarıyla karşılamak zorunda kalacak. Bu düzenleme, çatı alanlarının daha verimli kullanılması amacıyla kanton enerji kanununun kısmi revizyonuyla genişletilecek.

Hükümet konseyi, mevsimsel enerji depolama teknolojilerini teşvik etmek amacıyla bir fon kurmayı planlıyor. Bu fon, yıllık 45 milyon frank (yaklaşık 42,86 milyon euro) finansman sağlayacak ve elektrik tarifelerinde %2 oranında bir artışa neden olacak. Hükümet, bu fonu depolama teknolojilerinin pazar olgunluğuna ulaşana kadar geliştirilmesini desteklemek için kullanmayı hedefliyor.

Enerji Yasası’nın kısmi revizyonuna ilişkin istişareler 30 Kasım’a kadar devam edecek. İsviçre’de, yasaların, yönetmeliklerin veya önemli siyasi kararların hazırlanması sürecinde danışma prosedürü uygulanır. Bu revizyon, çatılarda güneş enerjisi ihtiyacını artırırken, yeni binalarda cephelerin de genişletilmesini kapsıyor. Ayrıca, 10-15 yıl içinde mevcut binaların yenilenmesi zorunlu hale gelecek ve büyük otoparkların da 10 yıl içinde güneş enerjisi sistemleriyle donatılması zorunlu hale getirilecek.