Botsvana’da 2.492 Karatlık Elmas Bulundu

Botsvana’da Karove Madeni’nden çıkarılan 2.492 karatlık dev elmas, dünyanın en büyük ikinci elması olarak sergilenecek.

Botsvana hükümeti, ülkenin Karove Madeni’nden çıkarılan 2.492 karatlık dev elmasın, şimdiye kadar bir madenden çıkarılan en büyük ikinci taş olduğunu ve bugün sergileneceğini duyurdu. Bu olağanüstü keşif, dünya çapında büyük bir heyecan yarattı.

Yüksek Kaliteli Elmasın Özellikleri

Kanadalı madencilik şirketi Lucara Diamond Corp., Karove Madeni’nden X-ışını teknolojisi kullanılarak hasarsız bir şekilde çıkarılan bu dev elmasın “olağanüstü ve yüksek kalitede” olduğunu belirtti. Lucara Diamond Başkanı ve CEO’su William Lamb, bu keşifle ilgili olarak, “Bu olağanüstü 2.492 karatlık elmasın çıkarılmasından dolayı çok mutluyuz” ifadesini kullandı.

Botsvana hükümeti, yeni keşfedilen bu büyük elmasın, Botsvana Devlet Başkanı Mokgweetsi Masisi’nin ofisinde dünyaya tanıtılacağını açıkladı. Masisi, elması ilk gören kişilerden biri olacak ve bu tarihi anın tanıtımında önemli bir rol oynayacak.

Tarihin İkinci En Büyük Elması

2.492 karatlık bu dev elmas, ağırlığıyla, 1905’te Güney Afrika’da bulunan ve 3.106 karatlık (yaklaşık 621 gram) “Cullinan Elması” olarak bilinen elmasın ardından, son yüz yılın ikinci büyük elması olma özelliğine sahip. Bu devasa elmasın keşfi hem madencilik endüstrisi hem de mücevher dünyası için büyük bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.

Karove Madeni

Karove Madeni, büyük ve değerli elmasların çıkarıldığı önemli bir maden olarak biliniyor. Daha önce bu madenden, 1.000 karatın üzerinde ağırlığa sahip dört elmas çıkarılmıştı. 2019 yılında 1.758 karatlık (yaklaşık 352 gram) “Sewelo Elması” ve 2017 yılında 1.111 karatlık (yaklaşık 222 gram) “Lesedi La Rona Elması” da bu madenden çıkarılmıştı. Lesedi La Rona Elması, daha sonra İngiliz bir kuyumcu tarafından 53 milyon dolara satın alınmıştı.