Google ve OpenAI’a Rakip: Phi-3.5

Microsoft, yapay zekâ alanında devrim yaratacak Phi serisi kapsamında, üç yeni modelini duyurdu.

Phi-3.5 serisi, özellikle yapay zekâ alanında hız, güç ve görüntü analizi odaklı yenilikçi çözümler sunuyor. Bu üç yeni model, 3,82 milyar parametreli Phi-3.5-mini-instruct, 41,9 milyar parametreli Phi-3.5-MoE-instruct ve 4,15 milyar parametreli Phi-3.5-vision-instruct olarak karşımıza çıkıyor.

Hızlı Muhakeme ve Güçlü Analiz Özellikleri

Phi-3.5 serisinin en dikkat çekici özelliklerinden biri, her modelin farklı bir alanda uzmanlaşmış olması. Phi-3.5-mini-instruct, hızlı muhakeme yetenekleriyle öne çıkarken; Phi-3.5-MoE-instruct, daha karmaşık ve güçlü muhakeme yeteneklerine sahip. Görüntü ve video analizine odaklanan Phi-3.5-vision-instruct ise özellikle medya ve görsel içerik alanında devrim niteliğinde özellikler sunuyor.

Microsoft, bu üç modeli de MIT Lisansı altında geliştiricilerin kullanımına sundu. Geliştiriciler, Hugging Face platformu üzerinden bu modelleri indirip kullanabilir ve üzerinde çeşitli ince ayarlar yapabilir. Modellerin, bağımsız üçüncü taraf kıyaslama testlerinde, performans açısından son teknolojiye sahip olduğu ve bazı durumlarda Google’ın Gemini 1.5 Flash, Meta’nın Llama 3.1 ve OpenAI’ın GPT-4o modellerini geride bıraktığı belirtiliyor.