Sürdürülebilir Boncuklarla Mikroplastiklere Karşı Mücadele

Cellsense projesi, tekstil süslemelerinde kullanılan plastiğe sürdürülebilir bir alternatif sunarak, etik işçiliği destekleyen yenilikçi bir çözüm sunuyor.

Tekstil ürünlerinde süsleme amacıyla kullanılan boncukların büyük çoğunluğu, petrol türevi sentetik plastik ve reçine malzemelerinden üretiliyor. Bu boncuklar, giysilere elle işleniyor ve giysi ömrünü tamamlayıp atıldığında, mikroplastik kirliliğine yol açıyor. ABD’li bir ekip tarafından geliştirilen ve ödül kazanan Cellsense projesi, giysi süslemelerinde kullanılan plastik malzemelere sürdürülebilir bir alternatif sunuyor.

Cellsense projesiyle, algler ve selülozdan suya dayanıklı, uygun dokuya sahip, dayanıklı ve şeffaf biyo-süslemeler üretmek için özel bir yöntem geliştirilmiş. Bu yöntem, geleneksel süslemelerde kullanılan toksik boyaların yerini alarak, canlı renkler ve biyolüminesans gibi benzersiz özellikler sunan bakterileri kullanmayı öneriyor.

Boncuk işinin emek yoğun doğasının farkında olan Cellsense, etik emek uygulamalarını desteklemek amacıyla otomasyonu devreye sokmuş. Proje kapsamında geliştirilen bir boncuk tezgahı ve robotik şırınga, büyük ölçekli grafik desenli boncuklu panelleri sadece 7 dakika içinde verimli bir şekilde üretebiliyor. Bu yöntem, zaman ve emek açısından önemli tasarruf sağlamak amacıyla geliştirilmiş; çünkü aynı malzemeler kullanılarak elle boncuk üretimi 4 saat kadar sürebiliyor.

Cellsense süslemeleri, üretim sürecini kolaylaştıran, enerji tüketimini azaltan ve yalnızca 3 dakikada boncukların oluşmasını sağlayan elektro kaplama tekniği kullanılarak büyük ölçekte üretilebiliyor.

Cellsense projesi, yakın zamanda What Design Can Do tarafından düzenlenen Redesign Everything Challenge’da kazananlar arasında yer aldı.