Amazon, 2030 Hedefine 7 Yıl Önce Ulaştı

Amazon, 2019 yılında küresel operasyonlarında tüketilen elektriğin tamamını yüzde 100 yenilenebilir enerji ile karşılama hedefini açıklamıştı. Şirket, bu hedefe 2030 yılına kadar ulaşmayı planlıyordu ancak geçtiğimiz günlerde bu hedefin yedi yıl önceden tamamlandığı duyuruldu. Amazon, dört yıl üst üste dünyanın en büyük kurumsal yenilenebilir enerji alıcısı oldu ve dünya genelinde 500’den fazla güneş ve rüzgar projesine milyarlarca dolar yatırım yaptı.

Elektrikli Araçlarla 680 Milyon Paket Teslimatı

Amazon, yalnızca enerji kullanımında değil, ulaşım ve teslimat süreçlerinde de sürdürülebilirlik odaklı adımlar atıyor. 2023 yılı itibarıyla 24 binden fazla elektrikli araçla teslimat gerçekleştiren şirket, bu araçlarla 680 milyon paket teslim etti. Aynı yıl içerisinde Amazon, karbon yoğunluğunu yüzde 13, karbon ayak izini ise yüzde 3 oranında azaltmayı başardı.

Ambalaj İsrafına Karşı Etkin Çözümler

Amazon, 2015 yılından bu yana sevkiyat başına ortalama ambalaj ağırlığını yüzde 43 oranında azaltarak toplamda 3 milyon metrik tondan fazla ambalajın oluşumunu engelledi. Şirket, Avrupa’da tek kullanımlık plastik teslimat ambalajlarını yüzde 100 geri dönüştürülebilir kâğıt ve karton ambalajlarla değiştirirken, Kuzey Amerika’da ise plastik hava yastıklarının yüzde 95’ini kâğıt dolgu ile değiştirdi. 2023 yılında Türkiye’de başlatılan “Ek Amazon ambalajı olmadan gönderilir” programı ile uygun ürünler, ilave ambalaj kullanılmadan gönderilmeye başlandı.

Deprem Bölgesine Destek

Sürdürülebilirlik çalışmalarının yanı sıra Amazon, toplum desteği ve afet müdahalesi konularında da etkin bir rol oynuyor. 2023 yılında dünya çapında 44 afet olayında 2 milyondan fazla ürün bağışlayan Amazon, Türkiye’deki deprem bölgesinde de yardım faaliyetlerine aktif olarak katıldı. Bölgeye nakdi yardımların yanı sıra, lojistik destek sağlayarak acil yardım malzemeleri gönderdi. Hatay, Serinyol’da kurulan Gülümseten Hayaller Topluluk Evi ile depremden etkilenen 2 bin 500’den fazla kişiye terapi, psikoterapi ve STEM eğitimleri sunarak uzun vadeli bir destek sağladı.