Kalyon Enerji: Proje için 249 Milyon Euro Kaynak

Kalyon Enerji, Türkiye’nin en büyük ikinci güneş santralini kurmak için Birleşik Krallık ve Polonya garantörlüğünde 249 milyon euro kredi sağladı.

Kalyon Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Elvan, “Bu kredi, Kalyon Enerji’nin UKEF ile bugüne kadar Türkiye’deki 2. çalışması. Aldığımız yeşil finansman sayesinde, sadece sürdürülebilir enerji çözümleri sunmakla kalmıyor aynı zamanda istihdam oluşturuyor, toplumsal fayda yaratacak projeler geliştirip yenilebilir enerji kaynaklarını kullanarak Türkiye’nin enerji bağımsızlığına katkı sağlıyoruz” dedi.

Kalyon Enerji, şu anda yıllık 300 milyon dolar döviz ikamesi sağlıyor. Devam eden yeni GES ve RES projelerinin bu yıl tamamlanmasıyla, bu rakamı 450 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor. Kalyon Enerji, Türkiye’nin en büyük 2. güneş enerjisi santralini hayata geçirmek için UKEF ve KUKE garantörlüğünde Standard Chartered Bankası’ndan 249 milyon euro kredi aldı.

Niğde, Gaziantep ve Şanlıurfa’da 390 MWp elektrik üretim kapasitesine sahip olacak bu proje, uluslararası finans kuruluşlarının Kalyon Holding’e duyduğu güvenin bir göstergesi olarak öne çıktı. Bu finansman, Türkiye’nin yenilenebilir enerji sektöründeki güçlü konumunu ve büyüme potansiyelini bir kez daha ortaya koydu. Bu kredi ile toplam 565 milyon dolar tutarında dış kaynağın Türkiye’ye girişini sağladı.

Elvan, “Kalyon Karapınar GES ile Avrupa’nın en büyük güneş enerjisi santralini Türkiye’ye kazandırarak, global prestije sahip birçok ödül aldık. Karapınar GES projesinin finansman çözümünde gösterilen başarı ile 2022 Adam Smith ‘En İyi Finansman Çözümü’ ödülü Kalyon Enerji’ye layık görüldü. Ayrıca, bu proje ile IJGlobal, GTR, IFLR, PFI, Proximo ve EMEA gibi uluslararası organizasyonlardan toplamda 8 farklı ödül kazanılarak büyük bir başarıya imza atıldı. Şimdi de Türkiye’nin 3 ayrı ilinde 7 sahaya yayılan 390 MW kapasitesiyle, bu yeni projemiz için temin ettiğimiz kredi ile başarılarımıza bir yenisini daha eklemekten gurur duyuyoruz” dedi.