Nitto Denko, Karbon Yakalama Teknolojisine 2 Milyar Yen Yatırım Yapacak

Japonya’da sanayi kaynaklı karbon salınımlarını yakalama maliyetini düşürmeyi amaçlayan yeni teknolojiler geliştiriliyor. Nikkei Asia’nın haberine göre, Japonya’nın önde gelen malzeme grubu Nitto Denko, emisyonlardan karbonu ayırmak için kullanılacak ayırıcı membranların üretimine 2 milyar yen (13,6 milyon dolar) yatırım yapacak. Membranların seri üretimine önümüzdeki yıl başlanması planlanıyor.

Nitto Denko’nun geliştirdiği bu yeni membranlar, CO2 emisyonlarının %90’ını yakalayabiliyor ve küçük ve orta ölçekli bir fabrikanın yılda yaklaşık 3.000 ton CO2 geri kazanmasını mümkün kılıyor. Membranlar, Japonya’nın Shiga bölgesindeki bir tesiste tüp modüller halinde monte edilecek ve çeşitli tesis büyüklüklerine uyum sağlayacak şekilde ölçeklenebilir olacak. Tesisin alanı ise yalnızca 70 metrekare (753 sq ft) olacak.

JFE Engineering ve Toray Industries de Karbon Yakalama Yarışında

JFE Engineering de bu mali yıl içerisinde, ayırıcı membranları zeolit adı verilen CO2 emici bir malzeme ile birleştiren bir karbon yakalama sistemi başlatmayı planlıyor. Bu sistem, CO2 emisyonlarının %99,5’ini yakalamayı hedefliyor. Toray Industries ise karbon fiberlerden yapılan bir ayırıcı membran geliştiriyor ve bu teknolojinin sanayi emisyonlarını hedeflemesi 2030 mali yılı itibarıyla planlanıyor.

Japonya’nın 2050 Net Sıfır Hedefine Destek

Sanayi sektörü, Japonya’nın CO2 emisyonlarının yaklaşık %40’ını oluşturuyor ve ülke, 2050 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonuna ulaşmayı hedefliyor. Yakalanan CO2, yeraltında depolanabilir, sanayi kullanımında geri dönüştürülebilir veya betona entegre edilebilir. Geleneksel yöntemlere göre daha enerji verimli olan bu yeni membranlar, Japonya’nın bu hedefine ulaşmasına önemli bir katkı sağlayacak.

Karbon Yakalamada Maliyetler Düşüyor

Geleneksel yöntemlerle bir ton CO2 yakalama maliyeti yaklaşık 4.200 yen (28,6 dolar) iken, bu yeni membranlar ile bu maliyetin 1.000 yen (6,8 dolar) civarına düşmesi bekleniyor. Tokyo merkezli araştırma firması Fuji Keizai’ye göre, küresel karbon yakalama pazarının 2050 yılına kadar 3,5 trilyon yen (23,8 milyar dolar) değerine ulaşması ve 2022’ye kıyasla altı kat büyümesi öngörülüyor.