UNESCO Bangkok Bölge Ofisi ve Tayland Eşit Eğitim Fonu (EEF), eğitimde eşitliği sağlama amacıyla düzenledikleri ‘Eğitimde Eşitlik İçin Yapay Zekâ’ başlıklı webinar ile dikkat çekti.
Etkinlikte, yapay zekânın eğitim alanında devrim niteliğindeki potansiyeli ve tüm öğrencilere adil eğitim fırsatları sunmadaki rolü vurgulandı. 1.200’den fazla katılımcı, alanında uzman isimlerin sunduğu yapay zekâ destekli eğitim platformlarına dair bilgilerden faydalandı.
Endonezya’dan Dr. Romora Edward Sitorus’un moderatörlüğünü yaptığı etkinlikte, Knowledge Platform’un Teknoloji Direktörü Sajid Ali Anjum, Singapur’dan Asst. Prof. Ben Leong ve TeachAI platformundan Pam Vachatimanont, yapay zekânın eğitimdeki rolü ve önemi üzerine sunumlar yaptı.
Yapay Zekâ ile Kişiselleştirilmiş Eğitim
Sajid Ali Anjum, yapay zekânın kişiselleştirilmiş eğitimdeki etkisini ve içerik üretimindeki yenilikleri anlattı. Pakistan’da yapılan bir pilot çalışmada, yapay zekâ destekli öğrenim platformlarıyla öğrenci başarılarında %60 oranında iyileşme sağlandığı belirtildi. Asst. Prof. Ben Leong ise yapay zekâ destekli programlama koçlarının eğitimdeki öğretmen açığını nasıl kapatabileceğini vurguladı. Leong, ‘Codavari’ ve ‘Cikgo’ gibi araçların, öğrencilere kişiselleştirilmiş eğitim desteği sunarak, büyük sınıfları daha etkili yönetme konusunda öğretmenlere destek olabileceğini söyledi.
Yapay Zekâ Okuryazarlığı
Pam Vachatimanont, yapay zekâ okuryazarlığının dijital uçurumu kapatmadaki önemine dikkat çekti. Endonezya’daki Prestasi Junior ve Güney Kore’deki Kyungpook Ulusal Üniversitesi gibi kuruluşların, yapay zekâ okuryazarlığını müfredatlarına entegre ederek öğrencilerin teknolojiye daha bilinçli yaklaşmasını sağladığını belirtti.
UNESCO’dan Ilja Riekki, kapanış konuşmasında, UNESCO Global Skills Academy’nin dijital beceri eğitimleriyle istihdam edilebilirliği artırmayı hedeflediğini vurguladı ve katılımcıları 2024 Dünya Gençlik Becerileri Günü etkinliğine davet etti.