Figure 02 Robotu BMW Fabrikasında Göreve Başlıyor

OpenAI destekli robotik girişim Figure, ikinci nesil insansı robotu Figure 02 (F.02) ile BMW fabrikasında büyük bir teste hazırlanıyor.

Figure 02, sıfırdan tasarlanmış ve entegre kablolama ile güçlendirilmiş bir dış iskelet mimarisine sahip. Bu gelişmiş robot, omuzlarında 50 Nm, kalça ve dizlerinde ise 150 Nm tork üretebiliyor. Ayrıca, 360 derece görüş sağlayan altı adet RGB kamerayla donatılmış durumda; bu kameraların ikisi önde, dördü ise arka tarafta yer alıyor. Bu özellikler, robotun çevresini tam olarak algılamasını ve zorlu fabrika ortamlarında etkili bir şekilde çalışmasını sağlıyor.

20 Saat Kesintisiz Çalışma Kapasitesi

Figure 02, 2.25 KWh kapasiteli bataryası sayesinde 20 saate kadar kesintisiz çalışabiliyor. Önceki modeline göre üç kat daha fazla hesaplama gücüne sahip olan bu robot, insanlarla doğrudan iletişim kurma yeteneği ile de dikkat çekiyor. Mikrofon ve hoparlörleri sayesinde insanlarla konuşabiliyor ve OpenAI ile iş birliği içinde geliştirilen özel yapay zeka modellerini kullanarak, görsel girdileri anlamlandırıyor ve bu bilgilere dayanarak kararlar alıyor.

BMW’nin Spartanburg Tesisinde Görev Başında

Figure 02, ABD’nin en büyük otomotiv ihracatçısı olan BMW’nin Spartanburg, Güney Karolina’daki devasa üretim tesisinde test ediliyor. Bu tesis, 11 bin’den fazla kişiyi istihdam ediyor ve Figure 02’nin ilk nesil robotları, burada parça kutularını taşımakla görevli olacak. Önümüzdeki iki yıl içinde bu robotların sac metal işleri ve depo operasyonlarında da yardımcı olması planlanıyor.

Figure, 2022 yılında kurulan bir girişim olarak, Boston Dynamics, Tesla’nın Optimus bölümü ve Agility Robotics gibi büyük rakiplerle yarışıyor. Şirketin amacı, genel amaçlı ticari insansı robotları piyasaya sürmek.