Türkiye Yeşil Dönüşümü Hızlandırıyor

Yeni stratejiye göre, Türkiye’nin küresel değer zincirlerine entegrasyonunu güçlendirmek için yeşil dönüşümü uluslararası ticarette uyumu hızlandırıyor.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) politikasının çerçevesini belirleyen ve uygulamalara rehberlik eden “Türkiye UDY Stratejisi (2024-2028)” yayımladı. Strateji, küresel tedarik zincirine entegrasyonu güçlendirmek amacıyla yeşil ve dijital dönüşümde uluslararası ticaret politikalarına uyumu artırmayı hedefliyor.

Yeşil dönüşüm kapsamında, hidrojen yakıt hücreleri ve temelli motorlara yönelik yatırımlar ve teknolojiler geliştirilecek. Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı yeni kapasiteler için gerekli yasal düzenlemeler TBMM’ye sunulacak. Ayrıca, yeni Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihaleleri yapılacak ve deniz üstü YEKA projeleri geliştirilecek. Yatırımlar için ayrılacak Hazine arazileri, çevresel ve sosyal etkiler ile lojistik gereksinimler dikkate alınarak belirlenecek.

Türkiye’nin yeşil dönüşüm sürecini desteklemek için, tüm atıkların insan sağlığına ve çevreye zararlarını minimize etmek amacıyla gerekli tedbirler alınacak ve Ulusal Döngüsel Ekonomi Eylem Planı hazırlanacak. Avrupa Yeşil Mutabakatı gibi uluslararası standartları takip ederek, üretim ve ticaretle ilgili düzenlemeler hayata geçirilecek. Sürdürülebilirlik ve emisyon verilerinin standardizasyonu sağlanarak kamuoyuna sunulacak. Ayrıca, sürdürülebilir ekonomik faaliyetlerin tanımlanması için ulusal taksonomi ve ilgili mevzuat geliştirilecek.

Yeşil dönüşüm teknolojilerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için Ar-Ge çalışmaları ve teknoloji transferi desteklenecek. Enerji verimliliği yüksek yatırımların Türkiye’ye çekilmesi için enerji yoğunluklu sektörler önceliklendirilecek. Sıfır kirlilik hedefi doğrultusunda emisyonlarını azaltan tesisler temiz üretim sertifikası ile ödüllendirilecek. Türkiye, yeşil finansmanı teşvik etmek ve ekosistemi güçlendirmek için ulusal karbon fiyatlandırma mekanizmaları geliştirecek.

AB ile uyumlu bir Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) uygulanacak ve sosyal etki tahvilleri ile mavi bonolar gibi “etki yatırımı” araçları geliştirilecek. Ayrıca, Türkiye’nin dijital dönüşümünü desteklemek amacıyla uluslararası standartlar, veri politikaları ve yasal düzenlemeler takip edilerek gerekli düzenlemeler yapılacak.