Tarım Kredi Kooperatifleri’nden Çevre Dostu Market Konsepti

Tarım Kredi Kooperatifleri, “Tarım Kredi Sıfır Market” konseptiyle müşterilere çevreyi koruyarak uygun fiyatlarla alışveriş yapma imkânı vaat ediyor.

Tarım Kredi Kooperatif Market Genel Müdürü Orhan Kozan, Ankara’nın Çankaya ilçesi Beytepe Mahallesi’nde açtıkları ilk “Tarım Kredi Sıfır Market” hakkında açıklamalarda bulundu. Kozan, bu marketin, “sıfır atık” felsefesinin perakende satışta ne ölçüde kullanılabildiğini gösteren önemli bir farkındalık projesi olduğunu belirtti.

Marketin girişinden itibaren müşterilerin ambalaj atıkları konusunda bilgilendirildiğini ifade eden Kozan, “Müşterilerimiz biraz fedakârlık yaparak hem kendi bütçelerine hem ülkeye hem de çevreye çok büyük fayda sağlayacak. Boş ambalajları buraya getiren vatandaşlar hem ürünlere daha ucuza ulaşma imkânı bulacak hem de ambalajın doğaya zarar verdiğini açık şekilde görecek,” dedi.

Tasarruf İmkânı

Kozan, market konseptinde ambalaj konusunun önem taşıdığını vurguladı. Raf ömürleri aynı olan açık ürün reyonlarında vatandaşların kendi getirdikleri ambalajlarla alışveriş yapma imkânı bulunduğunu belirtti. Çiğ süt, bakliyat, kuruyemiş, deterjan, sıvı sabun ve ayçiçeği yağı gibi ürünlerde kendi ambalajlarını getiren müşteriler yüzde 5 ila 20 arasında tasarruf edebiliyor.

Marketin otomatlardan ürün alınabilen bir yapıda olduğunu söyleyen Kozan, “Çiğ süt, ayçiçeği yağı ve sıvı deterjanlarda kendi ambalajını getirenler bu makinelerden indirimli fiyatlarla alışveriş yapabiliyor,” dedi. Ayrıca, atık şişelerin toplandığı bir otomatın da bulunduğunu belirten Kozan, buraya atılan her şişe başına mağazadan yapılan alışverişlerde 50 kuruş indirim sağlandığını ifade etti.

Dijitalleşme ve Çevre Bilinci

Mağazada basılı fiş kullanmama imkanının olduğunu belirten Kozan, “Diğer perakendecilerin de bu konuda atılım yapmasını bekliyoruz. Bu fişleri kimse kullanmıyor, atıyor. Boş yere çevre kirliliğine sebebiyet veriyor. Vatandaşlar alışveriş bilgisini SMS olarak almayı talep edebilirler. Böylece doğayı da korumuş olurlar,” diye konuştu.

Kozan, Tarım Kredi Sıfır Market konseptini yaygınlaştıracaklarını ve bu marketlerin sayısının İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir ve Konya’da 10’a çıkarılacağını belirtti. Hem üreticinin hem tüketicinin hem de doğanın kazandığı bu konseptin önemine vurgu yaptı.

Tarım ve Orman Bakanlığınca gıda işletmeleri için başlatılan karekod uygulamasının markette kullanıldığını kaydeden Kozan, bu uygulamanın Türkiye’deki bütün Tarım Kredi Marketlerde yaygınlaştırılacağını sözlerine ekledi.