Çin, Pekin’de 6G Test Ağı Kurdu

Pekin Posta ve Telekomünikasyon Üniversitesi‘nden mühendisler, mevcut 4G altyapısında 6G iletim kapasitesine ulaşarak, 6G teknolojisinde devrim yarattı. Bu gelişme, 6G teknolojisinin hızlı doğrulamasını sağlayacak.

10 Temmuz’da Çin başkentinde düzenlenen bir konferansta, mühendisler “semantik iletişim” adı verilen bir teknik kullanarak 6G saha test ağının ilk bulgularını sundu. Bu teknik sayesinde kapasite, kapsama ve verimlilik gibi kilit iletişim metriklerinde 10 kat iyileşme sağlandığı belirtildi. 6G saha test ağı, iletişim ve yapay zekâ arasında derin bir entegrasyon sağlıyor.

Yapay Zekâ Entegrasyonu Dijital Ekonomiyi Şekillendirecek

Üniversitenin araştırma ekibinin başkanı Profesör Zhang Ping, 6G ve yapay zekânın entegrasyonunun dijital ekonominin yeni iş formlarının oluşumunu hızlandıracağını vurguladı. Zhang, “Yapay zekâ, iletişimin algılama ve anlamsal anlayışını geliştirecek, 6G’nin her yerde bulunması ise yapay zekânın erişimini tüm alanlara genişletecek” dedi. 6G ağları, 5G ağlarından daha yüksek frekansları kullanarak, çok daha yüksek kapasite ve çok daha düşük gecikme süresi sunacak.

6G Yarışı Devam Ediyor

6G internet hizmetlerinin 2030 civarında ticari olarak kullanıma sunulması bekleniyor. Çin, ilk 6G hizmetlerini 2030 civarında başlatmayı hedefliyor ve 6G standartlarının önümüzdeki yıl hazır olması bekleniyor. Japonya ise 6G için kilit teknolojileri 2025 yılına kadar oluşturmayı ve 2030 yılına kadar “5G ötesi” iletişim hizmetleri sunmayı planlıyor. Şubat ayında, ABD ve dokuz diğer ülke, ulusal güvenliği korumak, spektrumu verimli kullanmak ve gizliliği korumak da dahil olmak üzere 6G kablosuz ağlar için altı ortak ilke belirledi.