Atık Lastikler Ekonomiye Kazandırıldı

AKO Grup, çevre bilinciyle hareket ederek ömrünü tamamlamış atık lastikler geri dönüştürülüyor, ekonomiye katkı sağlıyor ve karbon salımını azaltıyor.

Kullanım ömrünü tamamlayan lastikler doğaya atıldığında binlerce yıl çözünmeden kalır ve çevreye zarar verir. Bu yüzden, atık lastiklerin geri dönüştürülmesi büyük öneme sahiptir. Geri dönüştürülmeyen lastikler, çevre, sağlık ve yanma riskleri oluştururken; geri dönüştürülmüş lastikler birçok alanda kullanılabilir hale gelir.

Avrupa’nın en büyük entegre Ömrünü Tamamlamış Lastik (ÖTL) Geri Dönüşüm Tesisi’ne sahip AKO Grup, yıllık 75 bin ton lastik atığını ayrıştırıp yeniden kullanılabilir yarı mamule dönüştürüyor. Bu süreçte elde edilen rejenere kauçuk ve çelik, sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ham madde olarak kullanılıyor. AKO Grup, yılda 280 bin ton karbon salınımını engelleyerek hem ekonomiye hem de çevreye önemli katkılarda bulunuyor.

AKO Grup Yönetim Kurulu Üyesi S. Safa Özcan, geri dönüşüme dair değerlendirmesinde, ‘İklim krizinin etkilerinin giderek artığı günümüzde, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için çevreye duyarlı ve yasal yükümlülüklere uygun bir yaklaşım benimsiyoruz. Kurduğumuz Ömrünü Tamamlamış Lastik Geri Dönüşüm Tesisinde, atık araç lastiklerini çevreye zarar vermeden ayrıştırıp çeşitli alanlarda kullanılabilir hale getiriyoruz. Lastikler bin yıl boyunca toprakta çözünmediği için, bu lastikleri işleyerek ekonomiye kazandırıyoruz. Ömrünü tamamlamış lastiklerden elde edilen granüller suni çim futbol sahalarında, yürüyüş yollarında, koşu pistlerinde ve rekreasyon alanlarında zemin malzemesi olarak kullanılıyor. Pirolitik yağ jeneratörlerde elektrik üretiminde, rejenere kauçuk ise otomotiv yan sanayinde ve izolasyon malzemesi olarak tercih ediliyor. Geri kazandırılamayan lastikler ise yüksek kalorifik değerleri ve fosil yakıtlara göre daha az karbon salınımı nedeniyle çimento fabrikalarında ek yakıt olarak değerlendiriliyor’ dedi.