Lisanssız Güneş Projelerine Sanayi Destek İstiyor

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan, öz tüketim için santral yatırımı planlayan sanayicilerin, trafo bağlantı kapasitelerinden etkilenmeyen lisanssız GES projelerine ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Erkan’ın açıklamasına göre, trafo bağlantı kapasitelerinden etkilenmeyen lisanssız GES’ler, sanayiciler, ihracat yapan firmalar ve güneş enerjisinden yararlanmak isteyen vatandaşlar için faydalı olacak; ayrıca Türkiye’nin karbon ayak izini azaltmaya katkıda bulunacak.

Sınırda karbon düzenlemesi ve Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın Türkiye’nin sanayicilerini ve işletmelerini doğrudan etkilediğini vurgulayan Erkan, sanayicilerin ihracatlarını sürdürebilmek ve elektrik maliyetlerini azaltmak için yenilenebilir enerji, özellikle güneş enerjisi yatırımlarına yönelimlerinin trafolardaki bağlantı kapasite yetersizliği nedeniyle sınırlı kaldığını belirtti.

Erkan, trafo bağlantı kapasite sorununun şebeke işletmecileri ve yatırımcılar için ortak bir çözüm gerektirdiğini belirtti. Güneş enerjisi sektörünün geleceği açısından bu kararların önemine değinen Erkan, Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin yayınladığı verilere göre, sanayicilerin ve işletmelerin tüketimlerini karşılayacak yeterli kapasitenin bulunmadığını ve bu nedenle lisanssız üretim santrali kurulumunda yeni bağlantı çözümlerine acil ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. Sıfır Geri Besleme sistemlerinin uygulanmasıyla enerjinin yerinde tüketilmesi ve fazla enerjinin şebekeye verilmemesinin önemine işaret etti.