Mikroplastikler Evlerde: 5 Temel Kural

Mikroplastikler hayatımızın her köşesinde gizlice var olup sağlığımıza zarar veriyor. Bu 5 temel kural ile mikroplastiklerin negatif etkilerini azaltmak mümkün.

Mikroplastikler artık hayatımızın her alanında, hatta evimizde bile karşımıza çıkıyor. Bu küçük parçacıklar, büyük plastiklerin parçalanmasıyla ortaya çıkıyor. Kalp krizi, doğurganlık sorunları ve kanser gibi hastalıklara yol açabilirler. Son araştırmalar sperm sayısını azaltabileceklerini de gösteriyor. Kanada’da 2019 yılında yapılan bir araştırma, insanların yılda 52.000 mikroplastik parçacık tükettiğini ortaya koydu.

Mikroplastiklerin vücuda giriş yolları ve azaltma yöntemleri hakkında devam eden araştırmalar sürüyor. Alman çevre örgütü CleanHub‘a göre, son aylarda mikroplastiklere olan ilgi arttı. Peki Günlük hayatta sağlığı tehdit eden bu parçacıklardan nasıl kaçınmamız gerekiyor?

  • Sabah deminize mikroplastik katmayan çayları tercih edin.

Çay poşeti sürdürülebilir olmayan polipropilen plastikten yapılmaktadır ve kağıt çay poşetleri bile genellikle plastik izleri içermektedir. Bu durum, biyolojik olarak parçalanamadıkları ve mikroplastik kirliliğine katkıda bulundukları anlamına geliyor. Dow Sağlık Bilimleri Üniversitesi tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre, çay demlemek için kullanılan sıcak suyun bu poşetlerden milyonlarca mikroplastiği serbest bırakabileceği endişeleri dile getirildi. Araştırma, tek bir fincan çayın çay poşeti nedeniyle 3,1 milyara kadar nanoplastik içerebileceğini ortaya koydu.

Ancak çay tercihinde doğal yaprakları seçmek ve dökme demir çaydanlık veya metal süzgeç kullanmak gibi alternatifler giderek popüler hale geliyor. Plastik Kirliliği Koalisyonu, pamuklu çay poşetlerinin kullanılmasını ve çayın organik ketenden süzülmesini öneriyor.

  • Plastik doğrama tahtalarından vazgeçin.

American Chemical Society tarafından yapılan bir araştırmaya göre, sadece doğrama tahtaları insanları yılda 79,4 milyon polipropilen mikroplastiğe maruz bırakabilir. Bu durum, plastik doğrama tahtalarının mikroplastiklerin gıdaya geçişini potansiyel olarak artırabileceğini gösteriyor. Temperli cam doğrama tahtaları, kolay temizlenebilir ve genellikle mikroplastik içermeyen uygun fiyatlı bir alternatif sunuyor. Bazı markalar, plastik içermeyen ve dayanıklı kağıt liflerinden yapılmış doğrama tahtaları da üretiyor.

  • Kağıt Bardak kullanımından kaçının.

Bu bardaklar genellikle sıvı sızıntısını önleme amaçlı polietilen içeren bir dolgu macunu ile kaplanıyor. Bu yüzden plastik kirliliğine sebep oluyor. Kağıt bardakların geri dönüşümü, HDPE tabakasını kağıttan ayırma zorluğu nedeniyle karmaşık ve zor bir süreçtir. Yeniden kullanılabilir çelik bir matara seçmek, hem çevreye katkı sağlar hem de mikroplastiklere maruz kalmayı azaltır.

  • Plastik buz kabı kullanmayın.

Bu konuda az araştırma olmasına rağmen, HealthCentral’ın görüştüğü bir doçente göre, plastiğin dondurulması, mikroplastiklerin suya sızmasına neden olabilir. Son yıllarda paslanmaz çelik buz kalıpları daha sürdürülebilir bir seçenek olarak öne çıkmaktadır. Bunlar sadece içeceklerin estetiğini artırmakla kalmaz, aynı zamanda daha hızlı donuyor. Aynı şekilde, silikon buz kalıpları da sürdürülebilir bir alternatif olabilir.

  • Mikrodalgaya girebilen kaplardan uzak durun.

Mikrodalgada kullanılabilir” şeklinde etiketlenmiş plastik ürünler, ısıtıldıklarında gıdalara önemli miktarda mikroplastik aktarabilir.

Nebraska-Lincoln Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yapılan bir çalışmada, bazı “mikrodalgada güvenli” plastik ambalajlı bebek mamalarında cm2 başına 4 milyon mikroplastik bulundu. Mikroskop altında, bu parçacıkların kültürlenmiş böbrek hücrelerinin %75’ine kadarını öldürdüğü tespit edildi.”