Edirne’de Köylerde Güneş Enerjisi İle Su İletim

Solar panel on mountain generates clean electricity generated by artificial intelligence

Edirne’de köylerde su iletim istasyonları, enerjisini güneşten sağlayarak çalışıyor.

Edirne Valiliği tarafından son 5 yılda 26 güneş enerji sistemi kuruldu. Köylerde devreye alınan son istasyonlar İpsala ilçesine bağlı Sarpdere ve Uzunköprü ilçesine bağlı Hamidiye köylerinde faaliyete geçirildi. Güneş enerjisi panellerinden sağlanan enerji, içme suyu iletiminde kullanılıyor. Pompa istasyonları için yapılan projede yüzde 70 tasarruf hedefleniyor.

Edirne İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve Vali Yardımcısı Eyyüp Batuhan Ciğerci, Uzunköprü ilçesine bağlı Hamidiye köyünde kurulan güneş enerji sistemini inceledi. Ciğerci, İl Özel İdaresi olarak vatandaşların ihtiyaçlarına yönelik projeler üretmeye devam ettiklerini belirterek, “Bu yıl içme suyu, tarımsal sulama ve kanalizasyon gibi temel ihtiyaçları ön planda tutuyoruz. Güneş enerji sistemleriyle enerji maliyetlerini büyük ölçüde düşürerek hem vatandaşlarımızın hem de muhtarlarımızın taleplerini dikkate alıyoruz.” dedi.

Ciğerci, bugüne kadar 26 güneş enerjisi santrali projesini işletime aldıklarını, en büyüğünün Uzunköprü ilçesine bağlı Hamidiye köyünde olduğunu belirtti. Ciğerci, güneş enerji panellerinin geniş kullanım alanı bulduğunu ve ciddi enerji maliyetleri tasarrufu sağladığını vurgulayarak, köylerde yüzde 70’e varan tasarrufun sağlandığını söyledi.