İklim değişikliği ile mücadelede sanayi şirketlerine büyük sorumluluk düşüyor. Bu şirketler, karbon emisyonlarını azaltmak ve enerji tüketimlerini düşürmek amacıyla birçok yenilik ve değişikliği hayata geçiriyor.
Enerji Tüketimini Azaltma Zorunluluğu
Endüstri 4.0’ın 2011 yılında Hannover Fuarı’nda gündeme gelmesiyle başlayan bu dönüşüm süreci, Almanya’nın 2013’te Hannover Fuarı’nda dijital dönüşüm stratejisini ilan etmesiyle hız kazandı. 2015 yılında Paris Anlaşması’nın kabul edilmesi, iklim değişikliği ve küresel ısınma sorununu dünya gündemine taşıdı ve ülkeleri yeşil dönüşüm adımları atmaya zorladı. 11 Aralık 2019’da Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı açıkladı. Avrupa’nın 2050’ye kadar sera gazı emisyonlarını net olarak sıfırlayarak dünyanın ilk iklim nötr kıtası olma hedefiyle ilerlemesinin ardından, 2020 yılında Covid-19’un ortaya çıkması ile zorunlu bir dijitalleşme süreci başladı. Bu süreç, dijital ve yeşil dönüşümün “İkiz Dönüşüm” adı altında ele alınmasına neden oldu. Günümüzde, Avrupa Birliği’nde dijital ve yeşil dönüşüm birlikte değerlendiriliyor.
Sürdürülebilir Üretkenlik İçin Adımlar
Sanayi şirketleri, enerji tüketimlerini azaltmak amacıyla enerji tasarruflu ürünler kullanmaya ve yatırım planlarını buna göre yapmaya başladı. Üretici firmalar da piyasaya sunacakları yeni ürünleri enerji tasarruflu olacak şekilde tasarlıyor. Atlas Copco Ürün ve Pazarlama Müdürü Özgün Başçoban, yeni geliştirdikleri çift hız kademeli vidalı kompresör GA FLX’in, enerji tüketimini azaltma ihtiyacından doğduğunu belirterek şunları söylüyor: “Müşterilerimizin daha sürdürülebilir bir üretkenlik elde etmelerine ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı olmak istiyorsak basınçlı hava gereksinimlerinin tükettiği enerjiyi azaltmalıyız. ”
Bu adımlar, sanayi sektörünün iklim değişikliği ile mücadeledeki rolünü pekiştiriyor ve sürdürülebilir üretkenlik hedeflerine katkıda bulunuyor.