7 Yeni Organize Sanayi Bölgesi Kuruldu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’de 7 yeni organize sanayi bölgesinin (OSB) kurulmasına ilişkin kararları imzaladıklarını duyurdu.

Türkiye, sanayi sektörünü güçlendirme yolunda önemli adımlar atmaya devam ediyor. Planlı sanayi alanlarına 1087 hektarlık yeni alan eklenmesi, bu çabanın bir parçası. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, OSB’lerin enerji güvenliği, yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik projelerine odaklandıklarını belirtti.

Yeni OSB’ler ve Planlı Sanayi Alanları

Toplantıda, Kayseri Erciyes OSB, Nevşehir Avanos Kapadokya OSB, Samsun Terme Karma OSB, Aksaray Gülağaç Gülpınar OSB, Aksaray Sarıyahşi OSB, Antalya Kaş Gıda İhtisas OSB ve Denizli Çivril OSB’nin kurulma kararlarının alındığını açıklayan Kacır, bu yeni OSB’lerle Türkiye’nin sanayi alanlarının büyütüleceğini söyledi. Sanayicilerin yatırım yeri taleplerinin en uygun şartlarda karşılanacağını vurgulayan Kacır, hedeflerinin ülke yüzölçümünün yüzde 1’ini planlı sanayi alanları olarak düzenlemek olduğunu ifade etti. Hızlı sanayileşmenin önünü açmak amacıyla kamu-özel işbirliğini içeren alternatif finansman modelleri geliştireceklerini belirtti.

Enerji ve Sürdürülebilirlik Projeleri

Sanayi alanlarının genişlemesi sürecinde, OSB’lerin enerji güvenliğinin sağlanması için gerekli adımların atıldığını belirten Kacır, Afyonkarahisar Merkez II. OSB, Dinar OSB, Nevşehir OSB ve Acıgöl OSB’nin doğal gaz iletim hatlarına bağlantısının BOTAŞ tarafından sağlanacağını duyurdu. Bugüne kadar 214 OSB’ye doğal gaz ulaştırıldığını belirten Kacır, diğer OSB’ler için de doğal gaz altyapı çalışmalarını destekleyeceklerini açıkladı. Yeşil OSB yatırımlarına öncelik verdiklerini belirten Kacır, Dünya Bankası ile 300 milyon dolar bütçeli “Türkiye OSB Projesi” kapsamında 40 OSB’nin çeşitli yeşil ve teknolojik çözümler içeren projelerine finansman desteği sağlandığını anlattı. Bu projelerle yıllık 28 bin megavat saat enerji ve 6 milyon 600 bin metreküp su tasarrufu sağlanması, karbondioksit emisyonlarının ise 18 bin ton azaltılması hedefleniyor. Kacır, yeşil OSB’lere yönelik ayrıcalıklı politikalar üzerinde çalıştıklarını ve OSB’lerin enerji arz güvenliğini ve kaynak çeşitliliğini tesis etmiş bir ekonomiyle küresel tedarik zincirinde yerlerini sağlamlaştırmayı amaçladıklarını ifade etti.