Türkiye’nin Gri Listeden Çıkması Yabancı Yatırımcının İlgisini Canlandırdı

Türkiye’nin uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından kredi notunun yükseltilmesi ve Gri Listeden çıkması, doğrudan yabancı yatırımların ülkeye çekilmesine olumlu katkı sağlıyor.

S&P ve Fitch, Türkiye’nin kredi notunu B’den B+’ya yükseltirken, Moodys ise notunu B3 olarak teyit etti. Ayrıca, Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force-FATF), 28 Haziran itibarıyla Türkiye’yi Gri Listeden çıkardı.

İzmir, Avrupa’nın 7. Büyük Yatırım Şehri Seçildi

fDi Intelligence tarafından yapılan araştırmada, İzmir, Avrupa’nın yatırım yapılabilecek 7. büyük şehri olarak seçildi. İzmir’in yatırım tanıtım stratejisi ve maliyet etkinliği kategorilerinde de Avrupa’nın ilk 10 büyük şehri arasında yer aldığı belirtildi.

Batı Anadolu Serbest Bölgesi (BASBAŞ) ve Ege Serbest Bölgesi (ESBAŞ) CEO’su Dr. Faruk Güler, Türkiye’nin Gri Listeden çıkmasının ve kredi notunun yükselmesinin ülkeye doğrudan yatırımları artıracağını belirtti. İzmir, sahip olduğu deniz, demir ve karayolu ulaşım ağları ile yatırımcılar için cazip bir konumda bulunuyor.

İzmir’in yatırım çekme kabiliyetine katkıda bulunan faktörlerden biri de büyük sanayi parsellerinin bulunması. Bergama’daki Batı Anadolu Serbest Bölgesi, yatırımcılar için ideal bir alan sunuyor. Türkiye’de 10 dönümden 200 dönüme kadar büyüklükte sanayi parseli bulmanın zorluğu dikkate alındığında, BASBAŞ’ın bu alandaki önemi ortaya çıkıyor.

Gelecek Planları

Güler, bölgede 5 fabrikanın inşaatının sürdüğünü ve 3 ay içinde 5 firmayla daha sözleşme imzalamayı planladıklarını belirtti. Yatırımcıların bölgeye ilgisinin yüksek olduğunu ve özellikle ihracat yapan, katma değer yaratan Türk şirketlerinin ciddi ilgi gösterdiğini vurguladı.