Stellantis, İngiltere’deki Otomobil Üretimini Durduracak

Vauxhall, Citroen ve Peugeot gibi markaların sahibi olan çok uluslu otomobil üreticisi Stellantis, İngiltere’nin mevcut elektrikli araç kotalarında esneklik sağlamaması halinde şirketin İngiltere’deki üretimini durdurabileceğini Firmanın İngiltere Genel Müdürü Maria Grazia Davino, “Stellantis’in İngiltere’deki üretimi durabilir” sözleriyle duyurdu.

Londra’da düzenlenen Society of Motor Manufacturers and Traders’ın yıllık zirvesinde konuşan Davino, kararın “bir yıldan kısa bir süre içinde” verileceğini belirtti.

İngiltere’nin emisyon hedefleri, İngiliz otomobil üreticilerinin bu yıl toplam satışların en az yüzde 22’sini oluşturacak şekilde minimum oranda tamamen elektrikli otomobil satmasını gerektiriyor. Buna uyulmaması halinde her araç için 15,000 sterlin (17,760 euro) para cezası öngörülüyor.

Firma daha önce 2025 yılında İngiltere’nin güneyindeki Luton üssünde bir elektrikli kamyonet üretim hattı başlatacağını açıklamıştı.

Elektrikli Araç Kotası Nedir?

Birleşik Krallık yasalarına göre, otomobil üreticilerinin satışlarının en az %22’sinin tamamen elektrikli araçlardan oluşması gerekiyor. Bu kotaya uymayan her araç için 15,000 sterlin ceza uygulanıyor. Ancak, mevcut durumda Birleşik Krallık’taki satışların sadece %16’sı elektrikli araçlardan oluşuyor. Bu durum tüm otomotiv sektörünü yakından ilgilendiriyor.