2024 Enerji Dönüşüm Endeksi Raporu Yayımlandı

Dünya Ekonomik Forumu (WEF), Accenture iş birliği ile hazırladığı 2024 Enerji Dönüşüm Endeksi (ETI) raporunu yayımladı. Rapora göre, enerji dönüşümünde ilerleme kaydedilmesine rağmen, küresel belirsizlikler bu dönüşümün hızını yavaşlatıyor.

Raporda yer alan 120 ülkeden 107’si, son 10 yılda enerji dönüşümünde ilerleme kaydetti. Ancak, ekonomik dalgalanmalar, artan jeopolitik gerilimler ve teknolojik gelişmeler, enerji dönüşümünün hızını ve gidişatını zorlaştırdı.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan küresel yatırımlar arttı ve son 10 yılda Sahra Altı Afrika’da enerji dönüşümü performansında önemli iyileşmeler görüldü. Ancak, 2021-2023 yıllarında küresel ETI puanlarındaki iyileşme, önceki üç yıllık döneme göre dört kat daha az oldu.

ETI sıralamasına göre Avrupa, enerji dönüşümünde liderliğini sürdürüyor. İsveç ilk sırada yer alırken, Danimarka, Finlandiya, İsviçre ve Fransa onu takip etti. Bu ülkeler, siyasi istikrar, araştırma ve geliştirme yatırımları, enerji verimliliği politikaları ve karbon fiyatlandırmasıyla öne çıktı.

G20 Ülkeleri

G20 ülkeleri arasında Almanya 11’inci, Brezilya 12’nci, İngiltere 13’üncü, Çin 17’nci ve ABD 19’uncu sırada yer aldı. Türkiye ise ETI sıralamasında 59’uncu sırada yer alarak orta sıralarda konumlandı.

Temiz Enerji Yatırımları

Temiz enerji yatırımları, gelişmiş ekonomilerde ve Çin’de yoğunlaşmaya devam ediyor. Bu durum, gelişmekte olan ülkelerde eşitlikçi bir enerji dönüşümünü kolaylaştırmak için gelişmiş ülkelerin finansal desteğine ihtiyaç olduğunu gösteriyor.

WEF Enerji Merkezi Başkanı Roberto Bocca

WEF Enerji Merkezi Başkanı Roberto Bocca, enerji dönüşümünün gelişmekte olan ve gelişmiş ekonomilerde eşit şekilde gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı. Bocca, “Enerji dönüşümü için üç temel kaldıraç üzerinde acilen harekete geçmemiz gerekiyor. Bunlar, emisyonları azaltmak için mevcut enerji sisteminde reform yapmak, temiz enerji çözümlerini geniş ölçekte uygulamak ve GSYH birimi başına enerji yoğunluğunu azaltmak” dedi.