Konteyner Taşımacılığında Yeni Yatırım Hedefleri

Türkiye’nin artan ticaret hacmi, konteyner taşımacılığında yeni yatırım hedeflerini belirliyor ve lojistik operasyonları hızlandırıyor.

Türkiye, ihracat yapan illerin sayısının artması ve Doğu-Batı yönünde BTK Demiryolu ile alternatif rota geliştirilmesi ile konteyner taşımacılığında önemli adımlar atıyor.

Dünyada taşımacılığın yaklaşık %85’i denizyolu ile yapılmakta olup, konteyner taşımacılığı deniz taşımacılığının en çok gelişen alanı olarak dikkat çekiyor. 1980’li yıllardan günümüze gemi tiplerinin payındaki değişim, tanker ve genel yük gemilerinde düşüşe, konteyner taşımacılığında ise artışa işaret ediyor.

Alternatif Rota

2024 Mayıs ayı itibarıyla BTK Demiryolu’nun modernizasyon ve genişletme çalışmalarının tamamlanmasıyla yük taşımacılığı yeniden başladı. Bu rota ile Çin-Türkiye arasındaki toplam seyir süresi 12 günden 10 güne düşecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 2053 yılı hedefleri doğrultusunda karayolu taşımacılığındaki yüzde 72’lik yük taşımacılığı payını yüzde 57’ye düşürmeyi ve demiryollarının yüzde 5 olan taşımacılık payını yüzde 22’ye yükseltmeyi planlıyor.

2023 yılında Türkiye’nin ihracatı 1 milyar dolar seviyesini aşan il sayısı 30’a ulaştı. Aynı dönemde Türkiye’nin dünya mal ihracatındaki payı yüzde 1,08’e, hizmet ihracatındaki payı ise yüzde 1,30’a yükseldi. 2024 yılının ilk dört ayında ise 4 milyon 482 bin 347 TEU miktarında elleçleme gerçekleştirildi. Gümrük idareleri, 2023 yılında 8,3 milyon konteynere hizmet verdi.