Enerji Yatırımları 3 Trilyon Doları Aşacak

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) Dünya Enerji Yatırımı Raporu güncellendi.

Küresel olarak tüm enerji türlerine yapılan yatırım miktarını inceleyen raporda yer alan verilere göre, dünya şu anda temiz enerjiye fosil yakıtlara yaptığının neredeyse iki katı yatırım yapıyor. Ayrıca dünya çapında toplam enerji yatırımının 2024 yılında ilk kez 3 trilyon doları aşması bekleniyor.

Yenilenebilir enerji, elektrikli araçlar, nükleer enerji, şebekeler, depolama, düşük emisyonlu yakıtlar, verimlilik iyileştirmeleri ve ısı pompaları dahil olmak üzere temiz teknolojilere 2 trilyon dolar harcanırken, geri kalan 1 trilyon doların biraz üzerinde bir miktar kömür, gaz ve petrole gideceği öngörülüyor.

Kayıtlı işlemlere göre, 2023’te yenilenebilir enerji ve şebekelere yapılan yatırımların toplamı ilk kez fosil yakıtlara harcanan miktarı geçti. 2015’te temiz enerjinin hız kesmeyen fosil yakıt enerji yatırımlarına oranı yaklaşık 2 katı olurken, 2024 yılında bu oranın 10 katına ulaşması bekleniyor.

Rapora ilişkin konuşan IEA İcra Direktörü Fatih Birol, “Temiz enerji yatırımları zorlu ekonomik koşullarda bile yeni rekorlar kırarak yeni küresel enerji ekonomisinin arkasındaki ivmeyi vurguluyor. Bugün fosil yakıtlara giden her bir dolara karşılık, temiz enerjiye neredeyse iki dolar yatırım yapılıyor. Temiz enerji harcamalarındaki artışın temelinde güçlü ekonomi, devam eden maliyet düşüşleri ve enerji güvenliği düşünceleri yatıyor. Ancak, büyük ekonomiler yeni temiz enerji tedarik zincirlerinde avantaj elde etmek için rekabet ederken, güçlü bir sanayi politikası unsuru da var. Yatırımların en çok ihtiyaç duyulan yerlere, özellikle de günümüzde uygun fiyatlı, sürdürülebilir ve güvenli enerjiye erişimin ciddi şekilde eksik olduğu gelişmekte olan ekonomilere ulaşmasını sağlamak için daha fazlası yapılmalıdır” açıklamasında bulundu.