UN Women Türkiye’den Mor Haritam Uygulaması  

UN Women Türkiye (Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi Türkiye Ofisi), toplumsal cinsiyete duyarlı interaktif bir araç olan ‘Mor Haritam’ uygulamasını yaygınlaştırma hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor.

Mor Haritam uygulaması, Ankara, Eskişehir ve İstanbul’un ardından Adana’da da hayata geçirildi. 

İsveç tarafından İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) aracılığıyla fonlanan ve BM Kadın Birimi Türkiye tarafından yürütülen Mor Haritam uygulaması kadın merkezleri, sosyal yardımlar, gündüz bakımevleri gibi hizmetleri listelemenin yanı sıra belediyeye doğrudan geri bildirim verilmesine de imkân tanıyor.

Uygulamayla iş birliği içinde yer alan Büyükşehir Belediyeleri, elde ettikleri verileri kullanarak toplumsal cinsiyete duyarlı, vatandaşların farklı ihtiyaç ve beklentilerine, önceliklerine göre yeni hizmetler geliştirmeyi planlıyor. Haritada kadın muhtarlar ve kadın meclis üyeleri ile ‘Riskli Bölgeyi Bildir’ sekmesi de yer alıyor.  Kişiler bu sekme üzerinden güvenli hissetmedikleri yerleri ve sorunları da bildirebiliyor.

Uygulama hakkında görüşlerini paylaşan UN Women Türkiye Ülke Direktör Yardımcısı Zeliha Ünaldı, “Yerel yönetimler, kapsayıcı bir dünya inşa etmede önemli bir rol oynamakta. Biz, UN Women olarak, kadınlar ve kız çocukları için erişilebilir, ihtiyaç temelli ve katılımcı hizmetler sunma konusunda dünyanın her yerinde yerel yönetimleri desteklemeye devam ediyoruz. Mor Haritam’ın, daha sürdürülebilir, şiddet ve ayrımcılıktan uzak, kapsayıcı yaşam alanları yaratma çabalarımızda katılımcı bir araç olarak hizmet edeceğine eminim. Mor Haritam’ın kadınların yaşamlarına getireceği olumlu dönüşümü ve ilerlemeyi görmek için sabırsızlanıyorum” dedi.