Güneş Enerjisinde Rekor Artış!

Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) verilerine göre, Nisan sonunda Türkiye’nin güneş enerjisi kapasitesi, bir önceki aya göre 1,3 GW artarak 13,9 GW’a ulaştı. ve bir ayda rekor artış sağlandı.

Türkiye, enerji bağımlılığını azaltmak ve net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için yenilenebilir enerjiye ağırlık veriyor. GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan, Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’ndeki değişikliğin güneş enerjisi kapasitesindeki artışta önemli rol oynadığını belirtti.

Erkan, tesislerin kurulu güçlerinin iki katı kadar kurulum yapabildiğini belirterek, “Bu düzenleme ile kurulumlar hızlandı. 100 ila 500 megavat hatta daha büyük güçlerde lisanssız santral kurulum hakları verildi. Bu artışın, lisanssız santralların devreye girmesiyle görüldüğünü düşünüyoruz” dedi.

Yeşil Mutabakat da Etkili Oldu

Erkan: “Türkiye, AB’nin Yeşil Mutabakatı’yla sanayide karbonsuz üretimi hedefliyor. İhracatçılar yenilenebilir enerjiye yöneliyor. Ayrıca fabrikaların karbon ayak izini azaltmanın en hızlı yollarından birinin yenilenebilir enerji Bu nedenle ihracat yapan firmalar, 1 Ocak 2026’dan önce elektrik ihtiyaçlarını lisanssız güneş santrallarıyla karşılamaya başladı. Güneş enerjisi kurulu gücünde yeni rekor artışları olacak, Yatırımcıların çağrı mektuplarıyla yüksek güçte santraller devreye girecek, artışlar hızla sürecek. Bakanın hedeflerine rahatlıkla ulaşılabilir” dedi.