Bakcycle Geri Dönüşüm, yıllık 24 bin ton atıktan 20 bin ton geri dönüştürülmüş plastik ham madde üretmeyi planlıyor. Şirket bu kapasiteye 2025 yılının ikinci yarısında ulaşmayı hedefliyor.
Bakioğlu Holding’in sıfır atık hedefi doğrultusunda Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 20 milyon euro yatırım bütçesiyle 20 bin metrekarelik bir alanda kurulan Bakcycle, 13 bin 500 metrekarelik kapalı alanında faaliyetlerine başladı.
Başarıyla gerçekleşen test üretimlerinin ardından Bakcycle’ın devreye girdiği haberini veren Bakcycle Genel Müdürü Övünç Dirik, “Yatırımın ikinci fazının da devreye girmesiyle birlikte yıllık 24 bin ton atıktan 20 bin ton geri dönüştürülmüş plastik ham madde üretmeyi planlıyoruz. Bu kapasiteye 2025 yılının ikinci yarısında ulaşmayı hedefliyoruz.” şeklinde ifade etti.
Yüksek hızlarda ayırma yapabilen optik sensörler sayesinde el değmeden atık ayırımı yapabildiklerine işaret eden Dirik, şu açıklamayı yaptı:
“Sıcak yıkamada su ve kimyasallar ile atık üzerindeki kontaminasyonu uzaklaştırmaktayız ve üst düzey filtrasyon ile koku alma teknolojisi sayesinde üretilen ürünün kalitesini en üst seviyeye çıkarmaktayız. Tüm bu öncü teknolojilerin birleşimiyle orijinal plastik ham maddeye çok yakın özelliklerde geri dönüştürülmüş plastik elde edebilmekteyiz. Bu özellikleri aynı çatı altında barındıran ender kuruluşlardan birisi olarak, hayata geçirdiğimiz bu yatırımı hem ekonomik hem de sürdürülebilirlik boyutuyla, layıkıyla işleteceğimize inanıyoruz.”
Bakcycle, Sürdürülebilirliğe Destek Olmak İçin Çalışıyor
Öncelikli amaçlarının bölgedeki atıkları ekonomiye kazandırmak olduğunu ifade eden Dirik, şöyle devam etti: “Dünyamızın sürdürülebilirliği adına kaynaklarımızın dengeli kullanılması için döngüsel ekonomiye çok daha fazla kafa yormamız gerektiğine inanarak Bakcycle şirketimizi kurduk. Bakioğlu Holding çatısı altında faaliyet gösteren diğer kardeş şirketlerimiz de kuruluşlarından bu yana çevre odaklı üretim politikalarını, sürdürülebilirlik yaklaşımını ve döngüsel ekonomiyi odaklarına almakta; yüzde 100 geri dönüştürülebilir ürün gruplarına yönelik önemli Ar-Ge çalışmaları gerçekleştirmektedirler. Tüm buradaki tecrübe ve felsefenin tamamlayıcı bir adımı olarak Bakcycle Geri Dönüşüm şirketimizin ortaya çıktığını ifade edebiliriz.”
Övünç Dirik, Bakcycle adına GEKADER ve PAGEV üyeliği ile sektörün geleceğine dair fikir ve politika geliştirme sürecine katkıda bulunmak, beraberinde İZDOĞA ve İZDÖNÜŞÜM ile geliştirdikleri dayanışma ile bölgesel çözüm yolları üretmeye başlamış olmanın kendileri için sevindirici olduğunu ekledi.
Geri dönüşümün önemini farklı platformlarda gündeme taşıma fırsatı bulduklarını ekleyen Dirik, açıklamasına şu sözlerle devam etti: “Amacımız, bunu bölgesel bir faaliyetle sınırlandırmadan, ulusal çapta atık yönetiminde bir gelişme kat edilmesine destek sağlamak ve ülkemiz genelindeki atıkların geri dönüşüme dahil olmasına ön ayak olabilmek. Çok büyük yapısal değişiklikler ve zorlu adımlarla karşı karşıya olduğumuzun en başından bu yana bilincindeyiz. Ancak hizmet ettiğimiz şey, yani basit bir anlatımla ‘atıklardan bir değer yaratmak’ bizler gibi çevreci, sınırlı doğal kaynakların en verimli şekilde kullanımını önemseyen Bakioğlu Grubu için çok büyük bir değer ve en büyük motivasyon kaynağımız.”