Bor Katkılı Lityum İyon Pil Üretildi

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) desteğiyle Dr. Tayfun Koçak tarafından kurulan Tayko Pil, seri üretime hazır bor katkılı lityum iyon pil üretti.

TÜBİTAK 1512 Girişimcilik Destek Programı’ndan (BiGG) destek alan Dr. Tayfun Koçak, 2021 yılında Eskişehir AR-GE ve İnovasyon (ARİNKOM) Kuluçka Merkezi’nde 200 bin lira destek alarak kurduğu Tayko Pil Üretim AŞ’de, seri üretime hazır bor katkılı lityum iyon pil üretti. Tayko Pil’in ürettiği bor katkılı lityum iyon piller, halihazırda Türkiye’de üretilmiyor. Ancak bu piller, otomobillerin uzaktan kumandasında, oyuncaklarda, basküllerde, kol saatlerinde ve bilgisayarlarda kullanılıyorlar. Tayko Pil, bor elementi ve sodyum karboksimetil selülozuyla (CMC) geliştirdiği 3 voltluk CR-2032 sınıfı küçük lityum iyon pilin prototipini bir süre önce üreterek önemli bir başarı elde etti.

Bu Pilin Türkiye’de Üretimi Yok

Firma, halihazırda günde 500 pil üretme kapasitesine ulaşmış durumda. Dr. Koçak, yatırımcılarla görüşüp daha hızlı ve yüksek kapasitelerde pil üretme hedefiyle çalışmalarını Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Laboratuvarı’nda sürdürüyor. Bununla birlikte, Dr. Koçak yaptığı açıklamada Türkiye’de aktif olarak faaliyet gösteren 2 lityum iyon pil üreticisinden bahsetti. Bunlardan birisi ASPİLSAN, 18650 piller üretiyor ve diğeri ise Pomega-Kontrolmatik’in ürettiği prizmatik pil grubu, daha çok enerji depolama ve büyük taşıma araçlarında kullanılan bir pil türüdür. Ancak CR-2032 sınıfında pil üretimi Türkiye’de bulunmuyor.

CR-2032 tipi pillerde üreticiler genellikle poliviniliden florür (PVDF) bağlayıcı ve toksik olan NVP kimyasalını kullanmaktadırlar. Tayko Pil ise Türkiye’de üretilen çevreci, organik bir bağlayıcı olan ve doğadan elde edilen sodyum karboksimetil selülozu kullanmaktadır. Bu, hem maliyeti düşürmekte, hem daha az karbon dioksit emisyonu yaymaktadır, hem de insan sağlığına zarar vermemektedir.

Peki Pilin Ömrü Ve Performansı Nasıl?

Yapılan açıklamaya göre, pilin performansında bor elementinin katkısı büyük. Bor, pil yapımında kullanılan katot tozunun kristal yapısına eklenerek pil ömrü yüzde 10 uzatılmış durumda. Sonuç olarak, benzerlerinden daha uzun ömürlü, çevre dostu ve yerli bir pil geliştirilmiş oldu. Yatırımcılardan olumlu dönüş alınması halinde Tayko Pil, yıllık 5 milyon pil üretimine ulaşabileceklerini belirtiyor.

Dr. Koçak, ürettikleri pili, denemeleri için distribütörlere ücretsiz olarak gönderdiklerini belirtiyor. Bu arada Dr. Koçak’ın bu alanda yetkin olduğu özgeçmişinden anlaşılıyor. 2017’de lityum iyon piller üzerine uzmanlaşmak için Çin’e giden Koçak, Nanjing Havacılık ve Uzay Bilimleri Üniversitesinde lityum iyon piller üzerine doktorasını tamamladıktan sonra ülkeye geri dönerek şirketini kurdu. Bundan önce de İsveç Uppsala Üniversitesi ve Almanya’daki bazı laboratuvarlarda araştırmacı olarak çalışmalar gerçekleştirmiş.

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım