Kompozit Yapı, Yakıt ve Hayat Kurtarıyor

Uzmanlar, karbon fiber takviyeli kompozit yoğun yapının, bir çarpışmanın neden olduğu yangına iyi dayandığını ve 379 yolcu ve mürettebatın tamamının tek bir acil durum rampasından kaçmasına izin verdiğini söylüyor.

Karbon fiber takviyeli kompozitlerin yoğun kullanımı, Japonya’da Japonya Sahil Güvenlik Bombardier Dash-379 deniz devriye uçağı ile çarpışan bir Airbus A350-900 yolcu jetinden 9 yolcu ve mürettebatın tamamının güvenli bir şekilde tahliyesine katkıda bulunmuş olabilir. Airbus’ın Tokyo’nun Haneda Havalimanı’na inmeye çalıştığı sırada sahil güvenlik uçağının piste saptığı bildirildi. Uçak, Japonya’nın yoğun Yeni Yıl tatil sezonunda kuzeydeki Hokkaido adasındaki New Chitose Havalimanı’ndan geliyordu.

Sahil Güvenlik Ekibinden Beş Kişi Öldü

Trajik bir şekilde, sahil güvenlik uçağındaki altı mürettebattan beşi çarpışmanın neden olduğu alevlerde öldü, ancak A350’de çalışan acil durum slaytlarından yalnızca birine rağmen daha fazla ölüm önlendi. BBC’nin aktardığı uzmanlar, kompozit gövdenin, yolcuların ve mürettebatın dumanla dolu uçaktan zamanında kaçmasına yetecek kadar uzun süre yapısal bütünlüğü koruması nedeniyle daha fazla can kaybının önlenebileceğini belirtti.

A350 %25 Yakıt Tüketimi Avantajı Sağlıyor

2015 yılında tanıtılan Airbus A350, gelişmiş malzemelerin yoğun kullanımıyla (ağırlıkça %25) elde edilen %70 yakıt yakma avantajıyla yakıt ekonomisi ile ünlüdür. Gövde, mukavemetin gerekli olduğu üst ve alt kısımlarda daha kalın kompozit bölümlere sahip dört panelli bir yapıya sahiptir. Kanat kutusu ve kanatlar da kompozitlerden yapılmıştır.

Genel olarak, uçağın% 54’e kadarı kompozittir ve titanyum ve gelişmiş metalik alaşımlarla tamamlanmaktadır. A350’nin boş çalışma ağırlığının (OWE), yerini aldığı mevcut Boeing 20-777ER’lerden 300 ton daha hafif olduğu bildiriliyor.

Kompozit Yapılar Zaman İçinde Çevreye Faydalı

Airbus, kompozit malzeme üretiminin enerji yoğun olduğunu ve daha yüksek çevresel etkiye neden olduğunu belirtmekte fayda olduğunu söylüyor. Bununla birlikte, birkaç çalışma, kompozit yapıların zaman içinde çevresel emisyonlarda %15 ila %20’lik bir azalmaya katkıda bulunduğunu göstermiştir.

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım