Dünyanın İlk Yeraltı Otonom Robot Teslimat Sistemi

ABD merkezli lojistik şirketi Pipedream, dünyada ilk kez yeraltında çalışan otonom robot teslimat sistemini başlattı. Bu sistem, 18 kilograma kadar olan siparişleri taşıyabiliyor.

Peachtree Corners, 42 bin nüfusuyla daha da fütürist bir görünüme bürünüyor. Son zamanlarda Pipedream şirketi, dünyanın ilk yeraltı otonom robot teslimat sistemini resmen devreye aldı. Bu yenilikçi sistem, Georgia eyaletindeki Curiosity Labs ile iş birliği yaparak geliştirilen bir proje olarak hayata geçirildi.

Yeraltı lojistik çözümü, mevcut teslimat altyapısının belirgin sorunları olan emisyon ve tıkanıklık sorunlarını ortadan kaldırmayı hedefliyor. Şirketin açıklamasına göre; otonom yapılı bu sistem, yeraltı teslimat ağıyla tüketicilere düşük maliyetle, emisyonsuz ve tıkanıklık yaşanmadan ürünlerin yüzde 95‘ten fazlasını ulaştırabiliyor.

Pipedream’in sistemine dair, fütüristik görünümüne rağmen çalışma prensibi oldukça basit olarak tanımlanıyor. Temelde Pipedream’in sistemi, yük taşıyan kutulardan oluşuyor. Bu kutular, şu an itibariyle hem teslimat hem de alım için sipariş edilen ürünlerin yüzde 95’ten fazlasını barındıracak kapasitede tasarlanmış durumda. Sıcaklık kontrolüyle donatılmış olan yer üstü arayüzü, 18 kilograma kadar olan siparişleri taşıyabiliyor.

Bu kutular, otonom elektrikli robotlar aracılığıyla alıcılara ulaştırılıyor. Bu robotik sistem, saatte 64 kilometreye kadar hıza erişebiliyor. Pipedream’in web sitesine göre, yeraltı altyapısı demiryolu ağları için kanal oluşturan ve 90 derecelik dönüşleri mümkün kılan özel kavşaklarla donatılmış. Bu yapı, hazır borular kullanarak robotların çevikliğini ve seyir yeteneklerini artırıyor.

Otonom Teslimat Sistemi, Büyük Kolaylık Sağlıyor

Bu sistem şehre entegre edilirken ekstra çaba gerektirmiyor. Pipedream, teslimat sistemini yeraltına taşıyarak doğrudan müşteriye ulaştırıyor. Bunun sonucunda sadece kolaylık sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda yolculuk sırasında ortaya çıkan trafik, gürültü ve emisyon gibi sorunları ortadan kaldırıyor. Peachtree Corners’daki kurulum, yaklaşık 1,6 kilometrelik bir uzunluğa sahip ve yoğun bir alışveriş merkezini Curiosity Lab’ın akıllı şehir inovasyon merkeziyle bağlantılı hale getiriyor. Curiosity Lab çalışanları artık hafta içi yoğun öğle yemeği saatlerinde çeşitli restoranlardan yemek siparişi verebiliyor ve istek üzerine hazır ürünleri seçebiliyor. Yapılan açıklamaya göre, bu hizmet özellikle Pazartesi’den Cuma’ya kadar, öğle yemeği saatlerinde sorunsuz bir şekilde çalışıyor.

Şirketin 2030 vizyonu, lojistik sektöründe devrim niteliğinde bir adım olan “hiper lojistik”e ulaşmayı hedefliyor. Hiper lojistik kavramı, ürünlerin 10 dakikadan daha kısa bir sürede ve 1 dolardan daha düşük maliyetle güvenilir bir şekilde teslim edilmesini, sorunsuz iade süreçlerini, şehirle gelir paylaşımını ve emisyon ile trafik sıkışıklığının sıfıra indirilmesini içeriyor.