Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Rahmi Aktepe, gerçekleştirdikleri ‘Sertifikalı Yapay Zeka Uzmanı Yetiştirme Yetkinlik Programı’ ile yapay zeka yazılımları oluşturacak uzmanları yetiştirdiklerini açıkladı.
Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı Rahmi Aktepe, bilişim sektöründeki gelişmelere ve yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgi verdi.
Aktepe’nin belirttiğine göre, sektör bu yıl yüzde 25 büyüyerek 385 milyar liralık bir büyüklüğe ulaşmıştır. Aktepe, 2024’te bu rakamın 503 milyar liraya çıkmasını beklediklerini ifade etmiştir.
Gelecek yılın önemli bir dönüm noktası olabileceğini vurgulayan Aktepe, kurumların birlikte hareket etmeleri gerektiğini dile getirmiştir. Aktepe, 2023’ün önemli gündem maddelerinin siber güvenlik ve yapay zeka olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’nin yapay zeka konusunda henüz başlangıç aşamasında olduğunu belirtmiştir.
Aktepe, yerli ve milli yazılımın bu alanda stratejik bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak şu şekilde konuşmuştur: “Dernek olarak, yapay zeka alanındaki eğitim programlarına özel bir önem veriyoruz. Yapay zekada söz sahibi olan dünyada lider konumda olur. ABD, Avrupa Birliği (AB), Çin, Hindistan gibi dünyanın önde gelen ülkeleri yapay zeka programlarına öncülük etmişlerdir. Bilişimde dünyada söz sahibi ve yeterli insan kaynağına sahip olan Türkiye’nin yapay zekada geride kalması düşünülemez.”
Aktepe, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ahmet Çalık Vakfı (AÇV) işbirliğiyle başlattıkları “Sertifikalı Yapay Zeka Uzmanı Yetiştirme Yetkinlik Programı”nı hatırlatarak, “Türkiye’nin ilk yerli ve milli yapay zekasını oluşturacak uzmanları yetiştiriyoruz.” demiştir. Aktepe ayrıca programa katılanlara istihdam olanağı sağlanacağını belirtmiştir.
Aktepe’nin ifadesine göre, ilk eğitim programında 140 gence eğitim verildi ve Aktepe, haziran ayında başlayacakları ikinci eğitim programını duyurdu.
Aktepe, gençlerin istekli ve hazır olduğunu belirterek, yoğun ilgi gösterdiklerini ifade etti. 140 kişinin ötesinde, kısa sürede 1040 genç uzman yetiştirmeleri gerektiğini vurgulayan Aktepe, projenin desteklenmesi, büyütülmesi ve gençleri istihdam edecek alanların hızla açılması gerektiğini belirtti. Devletin yanı sıra ülkenin önde gelen bilişim şirketlerinin de bu işe dahil olması gerektiğini ifade etti. Aktepe, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) olarak her türlü desteği vermeye ve olanağı sağlamaya hazır olduklarını ifade etti.
Üniversite öğrencilerine, ilgili alanlardan mezun olanlara 240 saatlik eğitim verdiklerini açıklayan Aktepe, bu eğitimlerle Python programlama dilini öğrenip veri yapılarıyla uygulama geliştirebileceklerini belirtti. Aktepe, verdikleri eğitimlerin, üniversite mezunu öğrencilerin hem teknolojik çağa ayak uydurmasını hem de Türkiye’nin bu alanda söz sahibi olmasını sağlayacağını ekledi.