Bilim insanlarınca büyük dil modelleriyle geliştirdiği bir yapay zeka sisteminin insanların düşüncelerini yazılı olarak kelimelere dönüştürebildiği kaydedildi.
Avustralya’daki Sydney Teknoloji Üniversitesi’nde görevli bilim insanları bilimde çağ atlatacak bir çalışmaya imza attılar. Bilim insanları yapay zekayı kullanarak beyin dalgalarını yazıya dönüştürebilen bir sistematik kask geliştirdiklerini duyurdu. Kullanıcıların düşüncelerini anlık olarak yazıya dökmeyi başaran bu kaskın özellikle felçli ya da bilinci kapalı hastalar için hayati önemi olduğu söylendi.
Çalışmada katılımcılar, kafa derilerinden elektriksel beyin aktivitesini kaydeden bir başlık takarken aynı zamanda metin okudular.
Bu elektroensefalogram (EEG) kayıtları daha sonra DeWave adı verilen bir yapay zeka modeli kullanılarak metne dönüştürüldü.
DeWave modelinin beyin sinyallerinin belirli cümlelerle eşleştiği ve birçok örneğe bakılarak eğitildiği belirtildi.
Beyne Sinyal Gönderilebilir
Örnek olarak ‘merhaba’ demeyi düşündüğünüzde, beyniniz belirli sinyaller gönderileceği belirtildi.
DeWave, bu sinyallerin başka kelimeler ya da cümleler için birçok örneğini görerek bu sinyallerin ‘merhaba’ kelimesiyle nasıl bağlantılı olduğunu öğreniyor.
DeWave beyin sinyallerini iyi bir şekilde algıladıktan sonra, araştırmacılar bunu Chat GPT’ye güç veren yapay zekaya benzer açık kaynaklı bir büyük dil modeline (LLM) bağladı. LLM, cümleler kurabilen zeki bir yazar gibi olduğu ve bu yazara DeWave’den gelen sinyalleri cümleler oluşturmak için bir rehber olarak kullanması gerektiği komutu veriliyor.
Son olarak araştırmacılar, EEG verilerine dayanarak cümle yazma konusunun daha fazla geliştirilebilmesi için DeWave’i ve dil modelini aynı anda eğitti.